Film/TV
118

Djeca daju ideje i snimaju film "Mit o Bosni i Hercegovini"

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Snimanje prvog bosanskohercegovačkog dokumentarno-igranog dječijeg filma "Mit o Bosni i Hercegovini" nastavljeno je danas u Sarajevu.

Koncept Magacin Kabarea, koji stoji iza ovog zanimljivog projekta, je da rade sa djecom i da kod djece razvijaju kreativnost i maštu.

Petnaestoro djece uzrasta od sedam do 14 godina tako učestvuje u snimanju svakog filma.

"Ovaj projekt smo od početka zasnovali na idejama koje donose djeca. Mi imamo neku okvirnu temu i voditelje kojim ih vodimo, ali praktično cilj je da, od pisanja teksta, režije, glume, scenografije i svega da su oni autori cjelokupnog projekta. To je nekako glavna misija Magacin Kabarea kako bi toj istoj djeci razvijali maštu i kreativnost i kako bi oni više razmišljali o temama koje mi mislimo da su bitne za pojedince i društvo u BiH", rekao je režiser filma Saša Peševski.

On je dodao da tako ove godine rade film "Mit o Bosni i Hercegovini" u kojem prolaze kroz historiju BiH i obrađuju je na neki šaljiv način.

"Radimo to na šaljiv, i to onakav način na koji su oni htjeli da bude šaljiv. Na kraju shvatamo da je BiH zbir mnogo Bosna i Hercegovina koje svako od nas ima u sebi", pojasnio je Peševski, prenio je novinar agencije Anadolija.

Jedna od djevojčica koje glume u ovom filmu je Indira Rudić. Ona je kazala da će oni na početku filma svi glumiti majmune.

"Kasnije ću predstavljati turistkinju sa prijateljicom, znači glumiti Kineskinju", objasnila je djevojčica Indira jedan dio svoje uloge kako ju ona vidi.

Prema njenim riječima ona se opredijelila za glumu jer misli da je to može opustiti, naučiti da tečno izgovara riječi i da se intelektualno razvija.

Eda Baralić je, također, djevojčica koja glumi u ovom filmu. Ona ističe da uživa u glumi i ''da nije znala da će biti ovakav film''.

"Mislila sam da će biti baš historijsko i dosadno, a postalo je nekako zanimljivije", kazala je ona.

Snimanje filma bit će završeno danas.