Nedžad Begović o 'Jasmini'
0

'Desetomjesečna Amila bila je zvijezda seta'

Sarajevo-x.com
Filmska ekipa koju je okupio bosanskohercegovački reditelj Nedžad Begović danas je u Sarajevu, na lokaciji kasarne 'Jajce' snimila zadnje scene za film "Jasmina".

Nakon posljednje klape, Begović za naš portal istakao da je sretan što je imao priliku da radi sa sjajnim ljudima, kao što su glumci Nada Đurevska, Zijah Sokolović, Zlatan Zuhrić i drugi. Ipak, glavna zvijezda na setu bila je desetomjesečna beba Amila Đikoli, inače kćerka direktora fotografije Almira Đikolija.

"Nije jednostavno raditi sa bebom na filmu, ali Amila je prosto bila čarobna. Ona je jedno filmsko čudo, siguran sam da je to naša buduća zvijezda. Cijela ekipa radila je punog srca, pa je na kraju ispalo baš onako kako smo maštali", kazao je Begović.

Filma 'Jasmina' prikazuje nanu Safu i njenu unuku Jasminu, koje ratne 1993. godine izlaze iz opkoljenog Sarajeva i odlaze u gradić na Jadranu. Sticajem okolnosti Safa je prisiljena dati dijete na čuvanje njihovom komšiji Stipi, alkoholičaru i "najgorem čovjeku na svijetu", koji im od samog početka pravi velike probleme. Nana ubrzo umire, a Stipe je prinuđen da se brine za bebu.

Reditelj Begović ističe da film prije svega govori o ljudskoj humanosti, odnosima među ljudima, nadi u čovjeku.

Film 'Jasmina' se realizuje u produkciji studija SaGA Sarajevo, u saradnji sa MB produkcijom iz Kaštel Starog, a datum premijernog prikazivanja još nije utvrđen.