Vratili originalni naziv
1.1k

Crtani film "Mumijevi" emitovan na RTRS-u pod nazivom "Mumini"

I. S.
Foto: moominsontheriviera.com
Foto: moominsontheriviera.com
Crtani film "Mumijevi", koji je nastao prema švedsko-finskoj seriji, nedavno je emitovan na RTRS-u pod nazivom "Mumini na rivijeri".

"RTRS prešao na islam, ja nemam drugog objašnjenja zašto su Mumijevi postali Mumini", napisala je jedna korisnica Twittera. Kao što je poznato, riječ mumin znači vjernik, musliman.

[TWITTER]1630867640733384705[/TWITTER]

"Mala Muminka! Realno, bolje i zvuči", jedan je od komentara.

Treba spomenuti da je originalni naziv "The Moomins" te da je prijevod "Mumini" u potpunosti tačan. Međutim, serija se u Bosni i Hercegovini ranije prikazivala pod nazivom "Mumijevi".

Naime, RTRS je 1996. godine odbio "Mumine" pa je Zoran Mutić, koji je radio prijevod, predložio "Mumijeve". Uprava RTRS-a je prihvatila njegov prijedlog.

Ova crtana serija bila je UNESCO-vog projekta Program banka. Njegov cilj bio je osigurati legalne programe za televizijske stanice u poslijeratnoj BiH. Mumijevi su mnogim mališanima uljepšali djetinjstvo.

Glasove su posudili Senad Bašić (Tata Mumi), Nada Đurevska (Mama Mumi), Admir Glamočak (Mumi), Vanesa Glođo (Mumka), Minka Muftić (Mala Mu)... Za režiju je bio zadužen Aleksandar Jevđević, a naslovnu numeru snimio je Omar Mehmedbašić, tj. Omar Mjesečar.