Film/TV
0

"Cirkus Columbia" za publiku u Mostaru i Čapljini

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovačka publika imat će uskoro priliku pogledati "Cirkus Columbiju", novi film našeg oskarovca Danisa Tanovića.

Nakon svjetske premijere na 16. Sarajevo Film Festivalu, gdje je i osvojio Nagradu publike, film "Cirkus Columbia" nastavio je svoj uspješan festivalski život. Očarao je publiku 67. Internacionalnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je i dobio nagradu Film budućnosti, te je imao uspješnu projekciju na Toronto Film Festivalu.

Uporedo sa projekcijama na prestižnim svjetskim festivalima u San Sebastijanu, Abu Dabiju, Bejrutu, Dohi, Sao Poulu koji slijede u narednom periodu, očekuje se i početak distribucije filma u Bosni i Hercegovini. Međutim, reditelj Tanović naprije će svoj novi film predstaviti i pokloniti se publici u dva hercegovačka grada, u Mostaru i Čapljini.

Šesnaestog septembra njegovim filmom bit će zatvoren festival 4. Dani filma Mostar, nakon čega će i u narednim danima film ostati u gradu na Naretvi na repertoaru HD Herceg Stjepan Kosača. Nakon toga, specijalna premijera bit će organizirana u Čapljini i to 17. septembra.

Prema želji reditelja Tanovića, kao i ostatka ekipe filma, premijera u Čapljini predstavljat će svojevrsnu zahvalu građanima ovoga hercegovačkog grada na čijim lokacijama je film u potpunosti sniman. Projekcija na otvorenom u prisustvu reditelja Tanovića i ekipe filma, bit će održana pod pokroviteljstvom načelnika Čapljine dr. Smiljana Vidića.

"Cirkus Columbia" je romantična saga smještena u jedno malo mjesto u Hercegovini, pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu. Nakon vladavine komunizma, izabrana je nova demokratska vlast, te se nakon godina egzila Divko Buntić vraća u svoj rodni grad. Željan gomile sitnih osvetam vraća se sa novom, četrdeset godina mlađom ženom, novim mercedesom i gomilom novca. I upravo kada sve izgleda kao da Divko pobjeđuje i kao da novac može sve, život se preokrene i rat zakuca na vrata malog grada.

U filmu igraju: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Štrljić, Svetislav Goncić, Miralem Zubčević, Almir Mehić, Mirza Tanović...

Reditelj Tanović uz Ivicu Đikića potpisuje i scenarij za film, direktor fotografije je Walther Vanden Ende, a producenti filma su Čedomir Kolar, Amra Bakšić Čamo, Mirsad Purivatra, Marc Bache.