28. izdanje festivala
5

Četvrtog dana SFF-a filmski program koji ne biste trebali propustiti

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Publiku tokom četvrtog dana 28. SFF-a očekuje bogat filmski program.

Filma "Nakon što spasiš svijet", dugometražni prvijenac rediteljski Jessea Eisenberga, bit će prikazan u Ljetnom kinu Coca-Cola večeras u 20.30 sati, kao i u Open Air Cinema Stari Grad s početkom u 20:45 sati.

"Nakon što spasiš svijet" premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu 2022. godine, uz sjajne kritike. Prikazan je u programu Sedmice kritike na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine. Film prati Evelyn (Julianne Moore), ženu koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali se ne uspijeva zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresovanom za svjetske probleme. Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

Ljubitelji filma danas će u Cineplexx 1 u 19 sati moći pogledati film "Svjetla Sarajeva" reditelja Srđana Perkića, koji govori o bendu Zabranjeno pušenje i značaju koji dvorana Skenderija ima za ovaj grad.

Pola vijeka historije ove sarajevske dvorane ispričano je iz ugla Seje Sexona, frontmena grupe Zabranjenog pušenja. "Svjetla Sarajeva" su topla, intimna priča koja kreće od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha sve do poslijeratnog comebacka i vrhunca karijere okrunjenoj na koncertu zajedničkog jubileja benda i dvorane. Priča je ispričana kroz emotivnu naraciju jednog od svjedoka zajedničke povijesti kultne gradske dvorane i benda koji je rastao i stasao u njoj.

Pretpremijera serije "U klinču" Danila Bećkovića i Nebojše Radosavljevića bit će upriličena u 13 sati u Cineplexxu 5.

Serija "U klinču" iskrena je priča o odrastanju, o trenucima u kojima mladi ljudi na prelasku iz srednjoškolskog perioda postaju studenti, zaposleni ljudi, koji počinju da ostvaruju ili se razočaravaju u svoje ambicije. Glavne uloge tumače Branka Katić i Nikola Kojo.

Također, ne biste trebali propustiti prikazivanje filma "Djeca sa CNN-a" Aide Bukivić u Cineplexx 3 u 21 sat, kao i u Ljetnom kinu Centra "Safet Zajko" s početkom od 20:45 sati.

"Ovaj film, jednako kao i drama mog oca i scenariste filma Amira Bukvića, inspirisan je novinarskim i TV izvještajima o djeci koja su bila žrtve rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini sa ciljem podsticanja mladih generacija da se nauče kulturi sjećanja. Namjera mi je pomoći im i na ovaj način da razlikuju dobro od lošega i da uvijek imaju na umu da se strahote iz 90-tih više nikada i nikome ne bi smjele dogoditi", rejka je ranije Bukvić.

U Kinu Ilidža bit će prikazani "Svemir između nas" Rahela Jgrić Rirc u 18 sati, kao i "Skroz Sarajevo" redatelja Nenada Đurića s početkom u 21 sat.

Podsjećamo, ulaznice za filmove u programu 28. SFF-a možete kupiti u glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru (Branilaca Sarajeva 24). Više detalja o radnom vremenu i cijenama pronađite ovdje.

Ukoliko bude padala kiše, filmovi koji se prikazuju u otvorenim kinima bit će prebačeni u zatvorena. Publika će biti blagovremenu obaviještena.

Ulaznice možete nabaviti i online na sff.ba i tickets.sff.ba. Kompletan program pogledajte na ovom linku. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard karticama putem online platforme ostvarujete 30 posto popusta. 28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

SFF