Film/TV
54

"Čefurji raus": Došljak iz BiH uprkos trudu ne može uspjeti u Sloveniji

Piše: T. Sekulić
Marko Đorđić je mladić čiji su roditelji trbuhom za kruhom došli u Sloveniju, nastanili se i ostali tu živjeti. On trenira košarku, talentiran je i želi uspjeti u tom sportu. No, Slovenci na njega gledaju kao na došljaka i njegove šanse da postigne nešto u životu su minimalne. To je radnja filma "Čefurji raus", reditelja bh. korijena Gorana Vojnovića, u kojem glume i Emir Hadžihafizbegović te Mustafa Nadarević.

U srijedu, 2. oktobra u Ljubljani će premijerno biti prikazan film "Čefurji raus" (Došljaci van), kojeg publika s nestrpljenjem iščekuje, s obzirom na to da film važi za istinski balkanski hit. Početkom novembra bit će održana i premijera u Sarajevu, a nakon toga film stiže u bh. kina.

Film je rađen prema istoimenoj knjizi Gorana Vojnovića, objavljenoj 2008. godine, a riječ je o Slovencima porijeklom iz BiH ili Srbije koji su diskriminirani u tamošnjem društvu, odnosno, priča problematizira pitanje identiteta "drugih" i "drugačijih" unutar većinske zajednice.

Glavne uloge, pored slovenačkih, tumače bh. glumci Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliović i Mustafa Nadarević, dok je muziku za fim radila popularna bh. grupa "Dubioza kolektiv".

"Film je rađen na osnovu hit knjige, tako da se Vojnović, koji je porijeklom iz Visokog, ostvario kao trosruki autor, pisac knjige, scenarija i reditelj. Ja u filmu igram glavnu ulogu, Markovog oca, dok Mediha glumi Markovu majku. Moram istaći da vlada veliko interesovanje za premijeru", kazao je za Klix.ba slavni bh. glumac Emir Hadžihafizbegović.

Istakao je da film govori o problemima slovenačkog društva kada je riječ o manjinama.

"Još nisam pogledao niti jedan kadar filma, tako da i ja s nestrpljenjem iščekujem premijeru", dodao je Hadžihafizbegović koji je siguran da će film postati veliki hit u Sloveniji, BiH, ali i cijeloj regiji.

Hadžihafizbegović u filmu glumi Radovana, Markovog oca. On sve što ima ulaže, samo da bi njegov sin ostvario zapažen sportski, košarkaški uspjeh. No, Marka društvo ne prihvata, koliko god da bio talentovan on je čefurj, odnosno došljak.

Ne ide mu baš najbolje ni u školi, ali njegovom ocu to ne smeta jer vjeruje da će mu sin postati profesionalni košarkaš. No, Marko odlučuje prestati se baviti košarkom i ne zna kako da to saopšti ocu. S prijateljima se opija, puši marihuanu i upada u probleme...

Vojnovićeva knjiga "Čefurji raus" dobila je nagradu "Prešernovog sklada" 2009. godine, a urađena je i predstava na osnovu tog proznog djela. Kjiga je prevedena na više jezika.