Film/TV
20

Bolna ispovijest udovice Robina Williamsa: Teroristi u umu mog supruga

Klix.ba
Udovica pokojnog glumca Robina Williamsa napisala je esej u kome iznosi njihovu borbu sa mentalnom bolešću njenog supruga, čiji krajnji rezultat je bilo njegovo samoubistvo u 2014. godini.

Tragična smrt Robina Williamsa šokirala je fanove, pogotovo stoga jer je glumac za mnoge bio slika vedre i pozitivne osobe, koja je razveseljavala sve oko sebe. Tek nakon njegove smrti na vidjelo su izašli detalji o njegovim zdravstvenim problemima.

Njegova udovica Susan Schneider Williams opisala je muke kroz koje su prolazili u naučnom časopisu "Neurology", u ličnom eseju naslovljenom "Teroristi u umu mog supruga", objavljenom u utorak, 27. septembra.

"Robin je gubio um i bio je toga svjestan", napisala je ona i dodala da su prošli kroz mnogo medicinskih testova, ali da uprkos svemu nisu znali šta mu prijeti.

"Možete li zamisliti bol kroz koji je prolazio osjećajući da se raspada? I to od nečega čemu nikada neće znati ime, niti razumjeti. Ni on niti bilo ko drugi su to mogli spriječiti, nikakva količina inteligencije ili ljubavi je to mogla zaustaviti", piše Schneider Williams.

Krajem maja 2014. godine Robinu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Međutim, Williamsovi nisu do kraja vjerovali u ovu dijagnozu. Osjećali su da tu mora biti još nešto. Tek nakon autopsije otkriveno je da je Williams imao rijetku, ali smrtonosnu bolest naziva "Lewy Body Disease", vrstu degenerativne demencije povezanu sa Parkinsonovom bolešću.

"Ovo je vjerovatno uzrokovalo akutnu paranoju i nekarakteristične emocionalne ispade koje je imao. Voljela bih da je mogao znati zašto je patio, da to nije bila slabost u njegovom srcu, duhu ili karakteru", piše Schneider Williams.

Robin Williams objesio se 11. augusta 2014. godine u svom domu. On i njegova treća supruga Susan Schneider Williams vjenčani su bili od 2011. godine.

Schneider williams nada se da će Robinovo iskustvo pomoći drugima koji prolaze kroz sličnu situaciju.

U tom slučaju, njegova patnja i smrt neće biti uzaludni, vjeruje Susan Schneider Williams.