Napisao oštar osvrt
85

Bloger iz Srbije dobio uvrede jer je izrazio mišljenje o filmu "Oluja": Teško se suočiti s istinom

I. B.
Film "Oluja" u kina dolazi ove jeseni (Foto: YouTube)
Film "Oluja" u kina dolazi ove jeseni (Foto: YouTube)
Nedavno je predstavljen trailer za film "Oluja" srbijanskog reditelja Miloša Radunovića koji je odmah izazvao velike reakcije na društvenim mrežama, a jedna od njih privukla je posebnu pažnju.

I dok u opisu trailera na YouTubeu stoji kako projekt govori o "jednom od najvećih srpskih stradanja u novijoj historiji", bloger Milan iz Srbije odlučio je dati svoj osvrt na film, što nije prošlo nezapaženo.

U objavi na Twitteru, napisao je sljedeće:

"RTS javlja da je snimljen film o Oluji. Da li je u početku filma prikazan Šešelj dok drži miting u Kninu i govori Srbima kako ne treba da prihvate plan Z4? Da li je prikazana srpska policija koja po naređenju srpskih vlasti brani nesretnom narodu da uđe u Srbiju?", započeo je on.

Potom je nastavio: "Ima li scena gdje građani Srbije nesretnom narodu prodaju običnu vodu po cijeni od 10 maraka za litar? Ima li scena zlikovca Arkana koji otima nesretne ljude i šalje ih u Erdut? Ima li šta o planu Z4? O Jasušiju Akašiju koji je MOLIO srpske lidere da ga prihvate?".

Dodao je kako se "Srbija nije suočila sa bliskom prošlošću ni po jednom pitanju niti naučila ništa ni iz jednog poraza".

"Srbija nije popisala svoje žrtve. Nije liječila svoje rane. Nije razumjela tuđe rane. Zato Srbija luta. Srbija se boji da se suoči sa realnošću. Živimo u mržnji", stoji u nastavku njegove objave.

Milan, čije je ime na Twitteru @Libkonz objasnio je kako su njegovi roditelji porijeklom iz Knina, a spomenuo je i 4. august te TV priloge toga dana "o tome kako Hrvati slave", ali i Srebrenicu, pritom napisavši:

Milan je na svom Twitteru podijelio oštar osvrt (Foto: Screenshot)
Milan je na svom Twitteru podijelio oštar osvrt (Foto: Screenshot)

"Šutjet će se se o tome da se manje od mjesec dana prije Oluje desila Srebrenica, koja je sigurno doprinijela opredjeljenju svjetske javnosti da se Hrvatima aminuju zločini".

U svojoj objavi istakao je i kako je "jedno zlo vuklo drugo" te da "ni danas nismo spremni da podvučemo crtu i suočimo se sa svojim grijehovima, dok komšijske svi jasno vidimo".

Njegov osvrt uoči filma koji uskoro izlazi izazvao je niz reakcija i dijeljenja na ovoj društvenoj mreži. Među onima koji su podržali njegovo mišljenje, bilo je i onih koji su ga žestoko osudili. I sam bloger otkrio je da se susreo sa brojnim uvredama.

"Preko 2.000 lajkova (hvala) za 24 sata, ali više uvreda u jednom danu nego za 10 godina na tviteru. Stotinjak blokiranih. Mnogo teško pada suočavanje sa istinom", napisao je.

Kada je riječ o filmu "Oluja", njegov reditelj objasnio je da ga je u pravljenju istog potaknulo to da mlađe generacije "trebaju vidjeti šta se dešavalo kroz historiju".

"Mislim da je vrijeme da se dotaknemo ove bolne teme i jednostavno kažemo svoju stranu tog rata, da nas ne prikazuju samo kao zločince, već da bismo vidjeli da su i naši ljudi ozbiljno patili. To su teme kojih bi se definitivno trebalo dotaknuti i mislim da bismo trebali snimiti što više filmova o našim bolnim temama", izjavio je to Radunović.

Film "Oluja" u kina stiže ove jeseni.