Odlična postava
13

"Bilo jednom u Hollywoodu": Koliko glumci liče ulogama koje su igrali u filmu

L. K.
Foto: Mamamia / Sharon Tate i Margot Robbie
Foto: Mamamia / Sharon Tate i Margot Robbie
Film "Bilo jednom... u Hollywoodu" osvojio je svijet, a glumci su fenomenalno odradili svoj posao. I dok su Brad Pitt i Leonardo DiCaprio igrali izmišljene likove, ostali su tumačili popularne historijske ličnosti.

Margot Robbie igrala je ulogu Sharon Tate, glumice poznate po ulozi u filmu "Valley of the Dolls" i "The Fearless Vampire Killers". Za reditelja Romana Polanskog se udala 1968. godine, a godinu dana kasnije u njenom domu su je ubili članovi "porodice" Charlesa Mansona. Tada je bila u osmom mjesecu trudnoće.

"Robbie je odlično odigrala ulogu moje sestre. Dok sam je gledala, kao da sam vidjela Sharon, sve mi je to bilo prekratko. Sharon je bila ispred mene dok sam gledala film, njena posjeta je bila prekratka", rekla je Debra Tate, sestra popularne glumice.

Foto: Kobieta / Rafal Zawierucha i Roman Polanski
Foto: Kobieta / Rafal Zawierucha i Roman Polanski

Njenog supruga Romana Polanskog igrao je glumac Rafal Zawierucha. Polanski je stekao slavu kroz svoj rad na filmu "Rosemary's Baby", ali za vrijeme ubistva nije bio u svojoj kući, već u Londonu gdje je snimao "The Day of the Dolphin".

Godine 1977. je optužen da je drogirao i napio 13-godišnju djevojčicu Samanthu Geimer, te da ju je tada prisilio na seksualni odnos. U zatvoru je proveo 42 dana, ali je SAD napustio kada su mu naredili da odsluži ostatak svoje kazne od 90 dana zatvora. Ostao je u bjekstvu, a od tada nije imao uspješnijih projekata.

Foto: The Wrap / Jay Sebring i Emile Hirsch
Foto: The Wrap / Jay Sebring i Emile Hirsch

Najbližeg prijatelja ovog para Jayja Sebringa igrao je Emile Hirsch. Sebring je izlazio sa Sharon Tate prije nego je ona upoznala Polanskog, nakon čega je ostao u prijateljskim odnosima s njom u nadi da će je jednom vratiti nazad. Bio je veoma uspješan frizer i ubijen je u napadu Mansonove porodice na njihov dom.

Foto: People / Damian Lewis i Steve McQueen
Foto: People / Damian Lewis i Steve McQueen

Damian Lewis je utjelovio Stevea McQueena, bliskog prijatelja bračnog para Tate i Polanskog. McQueen je nekoliko puta nominovan za Oskara, a u noći ubistva je trebao biti u kući Sharon Tate, ali je u posljednjem momentu odbio poziv jer je usput upoznao djevojku i otišao s njom.

Foto: The 405 / Bruce Dern i George Spahn
Foto: The 405 / Bruce Dern i George Spahn

U filmu se spominje ranč Georgea Spahna, na kojem su se nekada snimali filmovi, a na kojem je šezdesetih živio dio Mansonovog kulta. Spahna u filmu tumači glumac Bruce Dern.

Foto: Metro / Damon Herriman i Charles Manson
Foto: Metro / Damon Herriman i Charles Manson

Poseban detalj koji je povezan s mnogim drugim dijelovima filma je spominjanje i pojavljivanje Charlesa Mansona, zloglasnog vođe kulta "Porodica Manson", koji je, između ostalog naručio ubistvo Sharon Tate. Umro je u zatvoru 2017. godine kada je imao 83. godine. Nadživjelo ga je nekoliko članova njegovog kulta koji služe doživotne kazne. Glumac Herriman istakao je kako mu je ova uloga bila izazov, te kako je bio pod pritiskom dok ju je snimao.

Foto: People / Dakota Fanning i Lynette Fromme
Foto: People / Dakota Fanning i Lynette Fromme

Dakota Fanning je dobila odlične kritike na svoje utjelovljenje članice kulta Lynette Fromme koja je bila jedna od najvjernijih Mansonovih pratiteljica. U zatvoru je bila od 1975. do 2009. godine.

Foto: People / Timothy Olyphant i James Stacy
Foto: People / Timothy Olyphant i James Stacy

Timothy Olyphant tumači lik Jamesa Stacyja koji je 1968. godine glumio u seriji "Lancer", te u filmu snima scenu sa likom DiCaprija, Rickom Daltonom.

Foto: People / Luke Perry i Wayne Maunder
Foto: People / Luke Perry i Wayne Maunder

U filmu se također pojavljuje glumac Luke Perry, koji je preminuo prije nekoliko mjeseci. Perry tumači lik Waynea Maundera, glumca koji se pojavljuje u serijama "Launcer" i "Chase".

Foto: E! News / Mike Moh i Bruce Lee
Foto: E! News / Mike Moh i Bruce Lee

Jednog posebnih likova tumači Mike Moh, prikazujući sliku i priliku Brucea Leeja. Lee je prikazan kao veoma blizak prijatelj Tate i Polanskog.

Foto: Oprah Magazine / Austin Butler i Charles
Foto: Oprah Magazine / Austin Butler i Charles "Tex" Watson

Osim njega, u filmu možemo vidjeti i ključnog aktera iz Mansonovg klana Charlesa Texa Watsona, kojeg tumači Austin Butler. Watson je igrao važnu ulogu u ubistvu koje se dogodilo u vili glumice Tate, a sada služi doživotnu kaznu.