Projekt Studio Teatra
184

Biljana, Anes i Marijo su u dokumentarcu ispričali priču o životu tinejdžera u ratu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je premijera kratkog filma "Najljepše je đačko doba" u produkciji Studio Teatra, a u kojem su Biljana Trifković, Anes Zukić i i Marijo Zakić govorili o ratnom periodu i besmislu istog.

Dokumentarni film, koji je ujedno treći u produkciji Studio Teatra iz Zenice, govori o životu tri bivša školska druga/drugarice, koji su na početku rata, devedesetih godina, bili u tinejdžerskoj dobi.

Ratni vihor ih je odnio na različite strane. Neki od njih su otišli van države, neki su ostali, a neki su se vratili tokom rata. Danas, 30 godina kasnije oni odgajaju novu generaciju kojoj žele objasniti besmisao rata i sve ono što je on sa sobom donio.

Samo neka od pitanja na koja su željeli odgovoriti svima jesu: Šta žele za svoju djecu? Da li su mir, sigurnost i obrazovanje - želje koje su zajedničke svima?

"Naziv filma 'Najljepše je đačko doba' je simboličan i odnosi se na krilaticu 'Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba' koja je bila sinonim za mladalačku bezbrižnost i drugarstvo a koje je našim protagonistima bilo prekinuto ratom. Svoje priče sa nama su podijelili Biljana Trifković, Marijo Zakić i Anes Zukić", poručili su iz Studio Teatra te dodali:

"Biljana Trifković, profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja, radi kao direktorica Richmond Park international Preschool Zenica. Marijo Zakić je drugi akter u filmu. On je trener karate kluba 'Čelik', muzički kantautor i frontmen zeničke grupe AMA GAMA. Marijo je osim toga i maratonac, triatlonac, alpinista, aktivista. Anes Zukić je bivši fudbaler, koji je svoju karijeru gradio u BiH, Finskoj i Kini. Trenutno je aktivan na muzičkoj sceni kao gitarista što je njegova druga ljubav."

Akteri filma su nakon završene projekcije kazali da su sretni što su učestvovali u ovom projektu, u snimanju jedne ovakve priče gdje su se oglili pa ispričali i one dijelove života koje su duboko u sebi skrivali, od drugih, pa možda i od sebe.

Projekat „Najljepše je đačko doba" imao je za cilj dati doprinos mirotvornim aktivnostima u BiH kroz podizanje svijesti o značaju mira putem dokumentarnog filma, a dio je projekta "REKOM mreža pomirenja" koji finansijski podržava Evropska unija.

Film će biti tehnički prilagođen za TV prikazivanje, te ćemo ga distribuirati lokalnim TV stanicama u BiH kako bi ga pogledao što veći broj gledalaca.