KAUNAS U LITVANIJI
6

Bili smo na lokacijama HBO-vog Chernobyla: Od Mosta smrti do stana Valerija Legasova

Piše: Ines Mrenica
Mnogi će biti saglasni da je mini serija o najgoroj tehnološkoj katastrofi koja je zadesila čovječanstvo 26. aprila 1986. godine najbolji televizijski proizvod svih vremena. "Chernobyl" je snimljen u Litvaniji, a mi smo posjetili lokacije u gradu Kaunasu.
Kada se pojavio u proljeće 2019. godine, "Chernobyl" je bacio globalnu publiku i kritiku u trans, dokazujući da televizija može ponuditi ono što se od nje nikada nije očekivalo.

Senzacionalna mini serija svidjela se svima osim onima koji su u njoj vidjeli perfidnu kritiku jednoumlja, laži i nemogućnosti nošenja s posljedicama katastrofe tadašnjeg Sovjetskog saveza.

Reditelj Johan Renck trebao je autentične lokacije koje će u punom kapacitetu dočarati odličnu priču i djelić historijskog trenutka kada se Evropa klatila na ivici kataklizme.

Snimati u Ukrajini u Pripjatu je bilo isuviše rizično zbog radijacije, pa je Litvanija zamijenila Zonu isključenja i moskovske lokacije gdje se odvija dio radnje.

Most u četvrti Petrašiunai, Kaunas, Litvaniji
Most u četvrti Petrašiunai, Kaunas, Litvaniji

Mnogi se sjećaju impresivne scene snimljene na "Mostu smrti", odakle su građani Pripjata posmatrali kako gori nuklearna elektrana, napajajući se radijacijom koja će ih uskoro ubiti.

Zapušteni most za vodoopskrbu na kojem je snimljena scena (sadržana i u traileru) nalazi se u četvrti Petrasuinai, i to u šumi koja se izvija iznad željezničke pruge.

Lokacija gdje je snimljena scena na Mostu smrti iz serije Chernobyl
Lokacija gdje je snimljena scena na Mostu smrti iz serije Chernobyl

Jeziva 6. Klinika u Moskvi gdje su prevezeni vatrogasci iz Pripjata koji su gasili požar u nuklearnoj elektrani zapravo je nekadašnja zgrada Tehničkog univerziteta u Kaunasu i nalazi se na adresi Kestučio br. 27.

Insert iz mini serije Chernobyl, zgrada nekadašnjeg KTU-a kao moskovska bolnica
Insert iz mini serije Chernobyl, zgrada nekadašnjeg KTU-a kao moskovska bolnica

Ubrzo nakon snimanja serije, zgrada je privatizirana i obnovljena, pa danas samo najzagriženiji fanovi serije mogu prepoznati o kojoj se građevini radi.

Koja je cijena laži

Scenografija je možda najbolji segment produkcije koja je vjerno dočarala period druge polovine osamdesetih godina i socrealizam u arhitekturi.

Podsjetimo se, sve počinje samoubistvom Valerija Legasova (Jared Harris), koji je bio na čelu tima za upravljanje krizom nakon Černobilske katastrofe.

On na audio-kasetama ostavlja zvučni zapis u vidu testamentnog svjedočenja u kojem se pita koja je cijena laži, a potom se selimo nešto ranije u prošlost.

Stan Valerija Legasova nalazi se u impresivnoj art-deco zgradi u ulici Vyauto u Kaunasu.

"Chernobyl" je sniman i u nekadašnjem hangaru za održavanje helikoptera u gradu Kedainaiju, koji se nalazi sjeverno od Kaunasa. Iako je nakon emitiranje serije turizam doslovno eksplodirao u Pripjatu, nuklearna elektrana koju vidimo u seriji zapravo je ona koja se nalazi u gradu Visaginasu u Litvaniji.

Nuklearna elektrana Ignalina na istoku Litvanije slična je onoj černobilskoj, i po pitanju izgleda, reaktora i nedostataka u gradnji.