O zločinima u Jasenovcu
15

Bh. premijera filma "Dnevnik Diane Budisavljević" večeras u Cinema Cityju

S.H.P.
Scena iz filma
Scena iz filma
Premijera filma "Dnevnik Diane Budusavljević" bit će održana večeras u 20 sati u sarajevskom Cinema Cityju. Ovaj film donosi istinitu priču o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

U filmu glume Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, i mnogi drugi.

Film je snimljen na osnovu dnevnika koji je vodila Diana Budisavljević, a dnevnik opisuje akciju spasavanja više od 10.000 srpske pravoslavne djece iz logora Nezavisne Države Hrvatske.

“Nedavno sam razgovarao sa jednim obrazovanim i politički angažovanim čovjekom srednje generacije, koji nije znao za logor smrti Jasenovac. Meni je to bilo iznenađujuće, ali ubrzo sam shvatio da u posljednjih 30 godina u Sarajevu i nije bilo nekog razgovora o Jasenovcu, logoru smrti gdje je na posebno okrutan način režim Nezavisne Države Hrvatske ubio desetine hiljada Srba, Jevreja, komunista i Roma“, kazao je Haris Pašović, direktor festivala Srajevo Fest umjetnost i politika pred večerašnju bh. premijeru filma „Dnevnik Diane Budisavljević.“

Skoro 5.000 sarajevskih Jevreja, Srba, komunista (Bošnjaka i Hrvata) i Roma ubijeno je u Jasenovcu. Samo iz dvije opštine: Bosanska Gradiška i Bosanska Dubica odvedeno je u taj zloglasni logor i ubijeno na posebno okrutne načine preko 20.000 Srba.

Iz cijelog Potkozaraja odvedeno je desetine hiljada Srba - muškaraca, žena i djece, koji su mučki ubijeni u Jasenovcu. Bosna i Hercegovina je bila velika žrtva Nezavisne Države Hrvatske.