Nova filmska sedmica
0

"Besmrtnici" u 3D-u u Cinema Cityju

Sarajevo-x.com
Nakon što je planetarni blockbuster ''Sumrak saga: Praskozorje – 1.dio'' proteklog vikenda privukao više od 3000 gledatelja, Cinema City nastavlja filmsku sezonu dugo očekivanim 3D spektaklom, adaptacijom literarnog bestsellera te novog kontroverznog djela u okviru programa Art House.

Program multiplexa od 24. novembra predvodi avanturistički fantazijski spektakl ''Besmrtnici''. Producenti su režiju novog spektakla, zasnovanog na grčkoj mitologiji, povjerili vizionarskom indijskom reditelju Tarsemu Singhu, tvorcu kultnog fantazijskog horora ''Ćelija'' iz 2000. godine. U filmu snimljenom 3D tehnologijom posljednje generacije, prepunom spektakularnih scena epskih bitki, naslovnu ulogu igra mladi ljepotan Henry Cavill, junak ''Crvenkapice'', koji se ovom i nadolazećom ulogom Supermana nameće kao novi veliki akcioni junak, a tu su i prelijepa Indijka, zvijezda Oskarima nagrađenog klasika ''Milijunaš sa ulice'' Frieda Pinto te veteran Mickey Rourke, koji se nakon blockbustera ''Iron Man 2'' etablirao kao jedan od najatraktivnijih negativaca Holivuda.

Radnja filma koji je u prvih 10 dana prikazivanja samo na američkim kino blagajnama inkasirao više od 50 miliona dolara kreće kada kralj Hyperion, opsjednut time da bude najmoćniji na svijetu, sravni sa zemljom drevnu Grčku u potrazi za legendarnim oružjem. Herojski će mu se suprotstaviti mladi seljanin sa šačicom vijernih ratnika u uzbudljivoj misiji i borbi za pobjedu dobra u kojoj će učestvovati i sami bogovi.

S druge strane, za pripadnice ljepšeg spola Cinema City od 24. novembra priprema poslasticu u vidu sjajne drame ''Tajni život kućnih pomoćnica'' (The Help). Nastala prema istoimenoj bestseller knjizi američke književnice Kathryn Stockett iz 2009. godine, koja je prodata u više od pet miliona primjeraka i 100 sedmica bila na bestseller top-listi New York Timesa, dirljiva filmska priča, koju je na veliki ekran prenio mladi glumac i reditelj Tate Taylor, protekle je jesenje sezone, nošena nepodijeljenim hvalospjevima kritike i publike, dosegla status blockbustera na američkim kino blagajnama sa zaradom od preko150 miliona dolara. U naslovnim ulogama ove vrlo duhovite, a istovremeno tužne priče, gledamo trenutno izuzetno popularnu komičarku Emmu Stone te sjajne afroameričke glumice Violu Davis i Octaviu Spencer.

Radnjom smješten u Mississippi 60-ih godina, film govori o Skeeter, južnjakinji koja se vraća s koledža odlučna u tome da postane književnica, ali će živote mnogih okrenuti naglavačke, kao i mali grad odakle je potekla, kada odluči da intervjuiše crnkinje koje su cijeli život provele čuvajući djecu cijenjenih južnjačkih porodica.

Cinema City je u saradnji sa izdavačkom kućom Buybook pripremio i niz iznenađenja za gledatelje filma ''Tajni život kućnih pomoćnica''. Naime, ulaznicom za film svi zainteresovani će moći ostvariti popust za kupovinu bh. izdanja knjige pod nazivom ''Pomoćnice'' u knjižari Buybook u Radićevoj ulici, a svaki 100. gledatelj filma će u prvom vikendu prikazivanja dobiti istoimenu knjigu na poklon. Nagradna igra traje do isteka zaliha.

Cinema City od 24. novembra ponovo aktivira program Art House otvaranjem fantazijske drame ''Ulaz u prazninu''. Riječ je o novom kontroverznom ostvarenju kultnog argentinskog autora Gaspara Noea, koji nas je oduševio klasicima SFF-a kao što su ''Sam protiv svih'' i ''Nepovratno'', koje je svoju svjetsku premijeru doživjelo u okviru takmičarskog programa Cannes Film Festivala 2010. godine. ''Ulaz u prazninu'' je također prikazan na SFF-u prošle godine u okviru programa Panorama.

Radnja filma je smještena u Tokio, gdje je pridošlica Oscar sitni narkodiler, a njegova sestra Linda stiptizeta u noćnom klubu. Jedne noći u policijskoj raciji Oscar biva ranjen i dok umire, njegov duh vjeran obećanju koje je dao sestri – da je nikada neće napustiti – odbija napustiti svijet živih. On luta kroz grad, njegove vizije su sve gore i pretvaraju se u more.

Zbog eksplicitnih scena nasilja i seksa ovaj film se zaista ne preporučuje osobama mlađim od 16 godina i osobama slabih živaca. Još jednom napomena da je jedinstvena cijena ulaznice za sve projekcije programa Cinema City Art House 4 KM.

Naredne sedmice, od 1. decembra, Cinema City najavljuje otvaranje trenutno najgledanijeg animiranog filma ''Mačak u čizmama''. Film u kojem poznatog mačka na velikom ekranu oživljava sjajni Antonio Banderas, a koji je do sada inkasirao gotovo 200 miliona dolara, drugi je animirani film koji će u Cinema Cityju istovremeno biti prikazivan u 3D sinhronizovanoj verziji i originaloj verziji na 35 mm filmskoj kopiji.

Inače program matineja Cinema City ovih dana nudi animirani 3D mjuzikl ''Ples malog pingvina'', spektakl Stevena Spielberga ''Avanture Tintina'' te igrano-animirani blockbuster ''Štrumpfovi''. Cinema City je za Dan državnosti, petak 25. novembra, prilagodio program prikazivanja od ranih jutarnjih projekcija pa sve do kasnih noćnih, za sve generacije gledatelja.

I dalje podsjećamo na uslugu telefonskih rezervacija ulaznica na već dobro poznati broj telefona 033 567 267 svakim radnim danom od 10 do 13 sati. Ulaznice se mogu rezervisati najviše dva dana unaprijed, a moraju se preuzeti najkasnije pola sata prije projekcije filma. Usluga telefonskih rezervacija više se ne naplaćuje.

Sve informacije o aktuelnim i nadolazećim filmskim naslovima te usluzi multiplexa Cinema City svi zainteresovani mogu pronaći na filmskom portalu www.cinemacity.ba ili putem info telefona: 033 567 288.