Film/TV
68

BBC suspendovao Jeremyja Clarksona i show "Top Gear"

Klix.ba
Jeremy Clarkson (Foto: EPA)
Jeremy Clarkson (Foto: EPA)
Medijska kuća BBC suspendovao je voditelja showa "Top Gear" Jeremyja Clarksona zbog svađe sa producentom. Korporacija je objavila kako show neće biti emitovan u nedjelju.

Clarkson je već nekoliko puta bio upozoren, a posljednje godine dobio je opomenu zbog rasizma nakon što je koristio riječ sa "N" dok je recitovao pjesmicu Eeny, Meeny, Miny Moe tokom snimanja programa.

"Nakon svađe s BBC-jevim producentom, Jeremy Clarkson je suspendovan dok se ne okonča istraga. Niko drugi osim njega nije suspendovan. Top Gear neće biti emitovan ove subote. BBC više neće komentirati ovaj slučaj", kazao je glasnogovornik BBC-a.

Proteklih godina Clarkson je oslobođen optužbi da je prekršio emiterski kodeks nakon što je poredio japanske automobile s ljudima koji imaju izrasline na licu. Izazvao je i žestoku raspravu i dobio oštre kritike dobrotvornih organizacija za mentalno zdravlje nakon što je ljude koji se bacaju pod vozove nazvao sebičnima i bio je primoran da uputi izvinjenje zbog rečenice da bi radnike BBC-jevog The One showa trebalo upucati.

Prošle godine Ofcom je cenzurisao show zbog kršenja emiterskih pravila nakon što je Clarkson koristio rasističke termine tokom programa "Burma special" koji je emitovan u martu. Uprkos svemu, show je bio jedan od najgledanijih i samo za Božić je privukao pažnju sedam miliona gledalaca.