|

Atheist TV: Američki ateisti pokrenuli prvi ateistički TV kanal

Atheist TV: Američki ateisti pokrenuli prvi ateistički TV kanal
5
Klix.ba
8.8.2014. u 18:53
39
komentara
5

dijeljenja
Atheist TV: Američki ateisti pokrenuli prvi ateistički TV kanal Foto: Facebook
Udruga ateista Sjedinjenih Američkih Država pokrenula je TV stanicu Atheist TV, prvu ateističku TV stanicu ikad.
Predsjednik udruženja američkih ateista, David Silverman, kazao je kako je ova TV stanica namijenjena svim ateistima širom svijeta.

"Atheist TV je posvećena svima ateistima u svakom mogućem smislu. Nebitno je da li sebe nazivaju ateistima, skepticima, humanistima ili bilo kojom od tih etiketa koje ljudi koriste kako bi se identificirali, Atheist TV je za njih", kazao je Silverman.

U svom je govoru kritizirao TV kanale koje religiju prezentiraju kao jedinu istinu, te u tom smislu spoomenuo "The Bible", mini seriju koja se 2013. godine prikazivala na History Channelu.

"Kako možemo vjerovati ičemu što History Channel prezentira ukoliko nam kažu kako je Isus hodao po vodi? Discovery Channel pak o duhovima govori kao da su živi. Kako možemo vjerovati da nam Mythbustersi govore istinu?", zapitao se Silverman.

Sudeći prema siteu američkih ateista, Atheist TV će, pored različitih "ateističkih" sadržaja, prikazivati i nastupe stand up komičara. Pored toga, udruga američkih ateista priprema svoj nedavno digitalizirani video arhiv koji prikazuje 50 godina aktivizma.

Ekipa TV stanice već radi sa Liz Bronstein, izvršnom producenticom "Whale Warsa" nominiranom za Emmy, a tu je i glumac, komičar i producent Paul Provenza.

U ranijim izjavama za medije, američki su ateisti obećali kako će svojim gledateljima ponuditi "program oslobođen od predrasuda i praznovjerja", kako za odrasle, tako i za djecu.

Ken Ham, osnivač udruge "Answers in Genesis" zabrinut je kako bi Atheist TV mogao pokušati da "indoktrinira djecu u ateistički svijet", javio je Christian Post.

Ham je također spomenuo kako mu je nevjerovatno to da ateisti troše toliko mnogo vremena, truda i novca "svađajući se s nekim za koga zapravo uopšte i ne misle da postoji".
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...