Inostrana karijera
18

Amila Terzimehić u filmu italijanskog oskarovca: Gledali smo da od svega napravimo komediju

S.H.P.
Amila Terzimehić (Foto: Edvin Kalić) (Foto: M. O./Klix.ba)
Amila Terzimehić (Foto: Edvin Kalić) (Foto: M. O./Klix.ba)
U novom filmu oskarovca Gabriela Salvatoresa "Tutto il mio folle amore" glumi i bosanskohercegovačka glumica Amila Terzimehić. Film koji je sniman prije godinu dana 17. oktobra bit će premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Terzimehić je u razgovoru za Klix.ba otkrila kao je proteklo njegovo snimanje.

Riječ je o filmu koji govori o autističnom dječaku kojeg igra sjajni glumci Giulio Pranno i njegovom odnosu, tačnije zbližavanju sa ocem na putovanju koje im donosi mnogo uzbudljivih i neočekivanih avantura.

"Na njihovom putu od Italije prema Balkanu susreću puno različitih likova. Ja igram jednu od tih uloga, djevojku u koju se mladi Vincent zaljubi", rekla je o svojoj ulozi Amila Terzimehić.

Amila Terzimehić (Foto: Edvin Kalić)
Amila Terzimehić (Foto: Edvin Kalić)

Njena agentica Anila Gajević poslala joj je casting za ovaj film. Nakon što se Terzimehić snimila javili su joj da Salvatores želi raditi s njom, a poslije je između dvije različite uloge izabrala onu koja joj je bila draža i izazovnija.

"Snimanje je bilo prije tačno godinu dana, a lokacije mojih scena su bile u Trstu i na Pagu. Iako za svaki projekat koji radim, uhvatim sebe kako iznova govorim da je jedan od najljepših koji sam imala priliku raditi, ovaj je ipak posebniji od ostalih. Saradnja sa rediteljem Salvatoresom je to što ga je činilo tako posebnim i dragim. Za glumce kao i za reditelje je jako bitna energija koja postoji između njih. Da li se razumiju, da li imaju povjerenja u njih, da li smo opravdali njihova očekivanja i pružili to što su oni zamislili kao dio jedne cjeline. Prije nekoliko dana me je nazvao asistent reditelja koji mi je sve ovo potvrdio, tako da sam presretna i zahvalna što ljubav u ovom projektu nije samo sa moje strane. Na kraju to je najveća potvrda koju glumac može da dobije", rekla je.

Rad s velikim imenima

Terzimehić ne krije zadovoljstvo što je u svojim scenama igrala sa dva glavna lika.

"Claudio i Giulio su nevjerovatni glumci i partneri. Igrali smo na italijanskom jeziku tako da je bilo jako duhovito i zanimljivo kada scena krene u improvizaciju. Gledali smo da od svega napravimo komediju i mnogo smo se smijali i zabavljali. Mislim da su napravili odličan posao i jedva čekam da ih gledam", kazala je.

Ovo nije prvi put da Amila sarađuje s inostranim rediteljima. Naime, imala je vrlo zapaženu ulogu u filmu "November Man" Rogera Donaldsona u kojem je glumila s čuvenim Piercem Brosnanom.

"Nisam puno radila na našim projektima i filmovima, tako da nemam mnogo iskustva. Ali, onoliko koliko ga imam, moram reći da uopšte ne zaostajemo za inostranom produkcijom, čak naprotiv. Naši filmski radnici i produkcija je izvanredna. Rad na setu je jako sličan, razlika je u uslovima i sredstvima, a to nije do njih. Naviknuti smo i ubjeđeni da sa malo možemo napraviti mnogo", otkrila nam je Terzimehić.

Ples prva ljubav

Ova vrsna mlada bh. glumica kaže kako nema neki poseban ritual kada ulazi u novi lik, jer svaka uloga je nešto novo, nešto što mora da otkrije, razumije i prihvati. A budući da je i pozorišna i filmska glumica kaže kako se nijednog od ova dva segmenta glume ne bi mogla odreći.

"Ne želim biti ni bez jednog ni drugog. Kada radim na filmu poželim pozorište i obrnuto. Dva su različita medija i svijeta, i oba su magična, jedinstvena i potrebna glumcu", kazala je.

Amila Terzimehić (Foto: M. O./Klix.ba)
Amila Terzimehić (Foto: M. O./Klix.ba)

Iako je gluma njen životni poziv, ples je bio njena prva ljubav. Ističe kako je drago što se može baviti i jednim i drugim, a pored plesa ova krhka dama obožava sve borilačke vještine, mačevanje i jahanje.

Kada je poslovni život u pitanju Terzimehić trenutno radi na jednoj veoma bitnoj predstavi koja će svoju premijeru doživjeti u Pozorištu mladih 20. septembra.

"Riječ je o predstavi 'All Inclusive', koja govori o različitom i drugačijem. Sa nama su još i Merima Dervović i Jasmin Džemiđić. Ovo mi je posebno važan i drag projekat, i nadam se da će biti svima koji dođu i podrže ovu priču", rekla je na kraju našeg razgovora Amila Terzimehić.