21.- 25. septembar
1.3k

Al Jazeera Balkans festival dokumentarnih flmova u Sarajevu vraća fokus na pojedinca

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Od 21. do 25. septembra u Sarajevu će biti održan Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC), međunarodni festival dokumentarnog filma koji organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe.

"Od samog početka emitovanja našeg programa, Al Jazeera Balkans se pozicionirala kao kanal koji promoviše dokumentarni film. Vjerujem da u toj oblasti imamo veoma važnu ulogu u regiji, jer smo proizveli više od 400 dokumentarnih filmova ili epizoda, otkupili više od 200 dokumentarnih filmova, od čega je najveći broj iz regije, i preveli te za emitovanje prilagodili više od 1.500 filmova koje smo dobili od matične kuće. Sve ovo je učinjeno za šest i po godina tako da je festival dokumentarnog filma bio prirodni korak kojim se potvrđuje dominantna uloga Al Jazeere Balkans u ovom polju“" rekao je Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala.

Naglasio je kako ih je više razloga ponukalo na pokretanje ovog festivala.

"Prepoznatljivi smo u regiji po dokumentarnom programu i zaista smo šampioni dokumentarnog filma. Regija ima odlične festivale dokumentarnog filma, a Sarajevo ne i shvatili smo da je naša dužnost da ga pokrenemo i ovdje", rekao je Fočo izražavajući nadu da će festival biti uspješan.

Tarik Đođić, direktor Al Jazeere Balkans, je napomenuo kako su i do sada u svom radu bili platforma za autore i produkcijske kuće u BiH i regiji.

"Gdje god se pojavljivao dokumentarni program i dokumentarne produkcije mi smo to podržavali. Mi godišnje prikažemo skoro 300 sati dokumentarnog programa, ali smo odlučili da se i na ovaj način približimo autorima i produkcijskim kućama", rekao je on.

Ubrzo nakon objave poziva za učešće na AJB DOC Film Festivalu za aktuelne projekte odazvali su se autori iz cijelog svijeta i u festivalskoj bazi bilo je prijavljeno više od 300 filmova iz 30 zemalja. Odabrani su najbolji filmovi i to 15 za takmičarsku, pet dugometražnih filmova za netakmičarsku selekciju Last Minute Cinema i tri za prateći program AJB Prikazuje.

"Mi selektori smo od 300 prijavljenih filmova odabrali 15 filmova koji će biti prikazani u sklopu Takmičarskog programa. Obuhvaćen je raznolik spektar tema (migracije stanovništva, suočavanje s prošlošću, bijelo roblje itd.), a naš lajtmotiv je vraćanje fokusa na pojedinca”, rekao je selektor Đani Hasečić.

Selektorica Lejla Dedić rekla je kako će u sklopu programa Last Minute Cinema biti prikazani filmovi koji završavaju svoj festivalski život i koje će publika ovog festivala imati priliku pogledati posljednji put.

Specifičnost AJB DOC Film Festivala ogleda se u tome što su dokumentarni filmovi pripremljeni prema svjetskom standardu za televizijsko emitovanje, odnosno trajanja su do 52 minute.

"Ulaganjem u dokumentarni film kroz produkcije, koprodukcije i akvizije znaju se dogoditi čuda i stvoriti značajni filmovi. Određenim naporima može se utjecati na to da filmska industrija bude mnogo uspješnija i da ona dobije značajnije mjesto u društvu", rekao je selektor Sead Kreševljaković.

Na festivalu će biti dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti "AJB Main Award", a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje "AJB Program Award". Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za "Nagradu publike".

Članovi internacionalnog žirija su priznati i iskusni svjetski stručnjaci u domenu dokumentarističkog izražaja: Karin Hayes iz New Yorka, Ingrid Falck iz Londona, Montaser Marai iz Dohe, Robert Tomić Zuber iz Zagreba i Zoran Galić iz Banje Luke.

Sve projekcije će biti održane u Multiplexu Cinema City od 21. do 25. septembra, a informacije o filmovima i detaljima projekcije možete pronaći na web stranici Festivala www.ajbdoc.ba.

Karte za Festival bit će u prodaji od 10. septembra u Multiplexu Cinema City.