Ratna reporterka
114

Aida Čerkez: Pokušavamo se suočiti sa našom prošlošću, ali ona je nečija sadašnjost

I. B.
Aida Čerkez (Foto: I. L./Klix.ba)
Aida Čerkez (Foto: I. L./Klix.ba)
Večeras je crvenim tepihom prošetala ekipa dokumentarnog filma "Kako se sada zove ova zemlja", a koji se temelji na iskustvima rediteljice Aide Čerkez o opkoljenom Sarajevu.

Dokumentarni film "Kako se sada zove ova zemlja" dio je festivalskog programa Suočavanje s prošlošću, a zasnovan je na iskustvu Aide Čerkez, Bosanke koja je tokom opsade Sarajeva radila kao novinarka.

Ona je 1994. godine došla na ideju da povodom osamdesete godišnjice Sarajevskog atentata na Franza Ferdinanda pokuša pronaći nekoga od svjedoka tog ključnog historijskog događaja, što je naposlijetku i uspjela. Sada, objasnila je šta je bila njena inspiracija.

"Film se dešava za vrijeme rata, ali govori o Sarajevu u posljednjih sto godina. Pronašla sam čovjeka koji je bio svjedok ubistva Franca Ferdinanda i u jednom trenutku našeg intervjua shvatila sam da se razgovor odvija u kući u kojoj se on rodio, iz nje nikada nije odselio, a vjerovatno je tamo i umro", prisjetila se Čerkez.

Ekipa dokumentarnog filma
Ekipa dokumentarnog filma "Kako se sada zove ova zemlja (Foto: I. L./Klix.ba)

Zatim je nastavila: "Bila je to dobra ilustracija koliko je turbulentna historija ovog grada i ove zemlje. Kroz njegovu priču, ja pokušavam to da prikažem", rekla je.

Osvrnula se i na trenutnu situaciju u Ukrajini.

"Mi se pokušavamo suočiti sa našom prošlošću, ali ona je nečija sadašnjost i ako ne budemo pametni, postati će i budućnost mnogih ljudi na ovom svijetu", rekla je.

Za kraj, poručila je da trebamo "biti spremni da se suočimo sa svojom budućnošću, kako to ne bi morali činiti sa našom prošlošću".

U filmu "Kako se sada zove ova zemlja" uloge su ostvarili: Aren Emrić, Jasna Žalica, Rade Šerbedžija, Zrinka Cvitešić te Sami Jonah Makarević.