Ekipa filma kao porodica
144

FOTO+VIDEO / Adnan Hasković s Penelopom Cruz na premijeri filma "Venuto al mondo"

Klix.ba
Ekipa filma na premijeri
Ekipa filma na premijeri
Na međunarodnom filmskom festivalu u Torontu sinoć je premijerno prikazan film talijansko-španske koprodukcije "Venuto al mondo", čija se radnja bavi ratom u Bosni i Hercegovini.

Na crvenom tepihu dvorane Roy Thomson zablistala je glavna zvijezda ovog filma Penelope Cruz, zajedno sa kolegama Emileom Hirschom, Adnanom Haskovićem, kolegicom Saader Aksoy i mladim Pietrom Castellitom.

Neizostavan dio ekipe bio je i bračni par bez kojeg ovog filma ne bi ni bilo - spisateljica Margaret Mazzantini, po čijem romanu je film snimljen, i njen suprug, režiser Sergio Castellitto.

Film koji je na engleskom nazvan "Twice Born" u kinima će se početi prikazivati 9. novembra, a govori o udovici Gemmi koja dovodi svog 16-godišnjeg sina u Sarajevo, gdje mu je u ratu ubijen otac.

Elegantna ekipa plijenila pažnju na crvenom tepihu

Penelope se na premijeri pojavila u nježno rozoj haljini s velikim izrezom, dok je njena kolegica, Turkinja Aksoy, nosila svijetlo ljubičastu haljinu koja je sjajno odgovarala njenoj puti. Spisateljica Mazzantini odlučila se za crnu haljinu s jednom naramenicom, dok je muški dio ekipe bio prilično klasično odjeven. Jedino je mladi Castellito izabrao nešto neobičnije boje.

Na konferenciji za medije 38-godišnja Penelope je izjavila: "Knjigu (Twice Born) sam pročitala dvije godine prije nego što sam postala majka i zaista sam se povezala s njenim likovima i razumjela tu ženu, iako se nikad nisam našla u situacijama sličnim njenim".

Mazzantini je novinarima ispričala kako njena knjiga govori o ženi koja ne može imati djecu. Ona 1984. prvi put odlazi u Sarajevo, gdje upoznaje Diega. Ljubav se rascvjeta, ali ona tada saznaje da ne može zatrudnjeti. Potom u Sarajevu pod opsadom nalazi jedno dijete.

Penelope Cruz i Sergio Castellitto
Penelope Cruz i Sergio Castellitto
"Knjigu sam počela pisati 1991. godine, otprilike kad je rat počeo. Primijetila sam brutalnu dihtomiju između osjećaja nade mene kao majke i prizora rata - ti ljudi su umirali samo nekoliko milja od našeg idiličnog, mirnog života u Italiji", kazala je spisateljica.

Njen sin Pietro, koji tumači lik Gemminog sina, kazao je da je majčinu knjigu čitao tek dok je snimao film.

"Dok smo snimali otkrio sam da Diego zapravo nije moj otac", ispričao je Pietro.

Cruz: Majčinstvo mi je pomoglo da bolje razumijem lik

Na pitanje kako je majčinstvo utjecali na njen život i karijeru Cruz je odgovorila: "Iako sam mislila da sam lik Gemme veoma dobro razumjela, nakon što sam postala majka mogla sam je razumjeti mnogo bolje."

Potom je objasnila da se na snimanju filma govorilo na sedam jezika.

"Bilo je ludo i prelijepo. Naučite se slušati sedam, pa i osam jezika istovremeno. Ja to volim. Volim biti dio ovakvih projekata", s oduševljenjem je priznala španska glumica.

Režiser Castellito imao je samo riječi hvale o svojim glumcima. Posebno je nahvalio glumu Turkinje Aksoy u sceni silovanja.

"Ovaj film je i omaž ženama koje ne pate samo u ratu, već svaki dan", kazao je.

Kao porodica na setu

Bh. glumac Adnan Hasković rekao je da jako voli Castellitov rad.

"On je divlji, sjajan je kao glumac, a potom i kao režiser", kazao je Adnan i dodao da se na snimanju osjećao kao dio porodice. "Bili smo kao njihova djeca, a to je sjajan osjećaj."

Za autoricu romana po kojem je film snimljen rekao je kako je pomislio da je ona sigurno iz Sarajeva ili je tamo dugo živjela jer je priču ispričala vrlo autentično, kao da zaista poznaje ovdašnje ljude. Za kolege glumce rekao je da su mu svaki dan pomagali i podržavali ga.

Glumci su bili oduševljeni što je spisateljica Mazzantini sve vrijeme bila na setu s njima. Jedino je njen sin Pietro bivao zbunjen kad bi mu majka i otac dali sasvim suprotne sugestije kako da odglumi u nekoj sceni.

"Za mene ovaj film nikad nije ni završio", prokomentarisao je aludirajući na to kako je i po povratku kući morao slušati roditelje kako satima diskutuju o tome.

Na kraju obraćanja medijima Cruz je otkrila kako bi voljela tumačiti lik koji govori britanskim akcentom.

Film "Venuto al mondo" na festivalu u Torontu će biti prikazan i u subotu popodne.