JK Rowling kao najveći uzor
28

Feminizam je izgubio smisao, kažu žene

Klix.ba
Istraživanje je pokazalo da samo jedna od sedam modernih žena sebe smatra feministicom. S druge strane, 41 posto žena smatra da još uvijek žive u muškom svijetu, dok njih 39 posto kaže da staro poimanje feminizma sa sobom nosi previše podjela.

U rezultatima istraživanja se navodi i to da samo 16 posto ispitanica vjeruje kako su današnje žene u svemu postigle jednakost s muškarcima, dok 28 posto njih smatra da je feminizam previše agresivan prema muškarcima.

Jedna od pet žena kaže da termin feminizam više nije relevantan za njenu generaciju. Polovina od 1.300 ispitanica kažu da bi se feminizam u suštini trebao zalagati za jednaka prava muškaraca i žena i jednake plate.

Ispitanice ovog istraživanja u većini slučajeva su navele autoricu knjiga o Harryju Potteru, JK Rowling, kao najbolji primjer mladim ženama. Germaine Greer, jednu od najzančajnijih feministica 20. vijeka, kao uzor je izabrala samo jedana od 50 žena, pokazalo se u istraživanju internet stranice Netmums.

"Savremene žene jednostavno ne gledaju na muškarce kao na neprijatelje", kaže Siobhan Freegard, osnivačica ove stranice.

Umjesto toga, muškarci su njihovi partneri, prijatelji, očevi, braća i sinovi, koje vole i cijene, navodi Netmums.

"Po ovome se jasno vidi da više nema borbe među spolovima", dodala je Freegard.