magazin
1

Džamija za transrodne osobe gradit će se u Pakistanu

Klix.ba
Transrodni aktivisti u Pakistanu rade na izgradnji džamije u predgrađu Islamabada, namijenjene vjernicima bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

"Mjesta pogodna za LGBTI zajednicu" projekat je lokalne grupe aktivista Shemale Association for Fundamental Rights (Safar) koju vodi Nadeem Kashish.

"Glavni razlog zbog kojeg želimo izgraditi ovu džamiju jeste slanje poruke našem društvu, kojom poručujemo ljudima kako su i transrodne osobe isto muslimani i kako imaju jednako pravo da obavljaju molitvu, čitaju i podučavaju Kur'an i islam", kaže Kashish, muškarac koji je ranije bio žena.

Zajednica transrodnih osoba u Pakistanu jedna je od najmarginalizovanijih zajednica. U Islamabadu, barem koliko je poznato Safaru, živi 2.700 transrodnih osoba.

Transrodne osobe se, kao i u cijelom svijetu, tako i u Pakistanu, susreću sa kulturološkim i društvenim stigmama, nad njima se vrši nasilje, a često završe i kao žrtve mučenja i ubistva. Muškarci koji se deklarišu kao homoseksualci ili kao žene, automatski se isključuju iz porodice te su mnogi primorani na prostituciju kako bi zaradili za život, piše Independent.

Mnogi od njih se susreću sa ismijavanjem ukoliko se okrenu vjeri, kada dodju u džamiju izbace ih jer ne mogu otkriti da li pripadaju u odjel sa ženama ili muškarcima.

"Upravo zbog diskriminacije počnemo proklinjati dan kada smo rođeni. Netrpeljivost nije dio islama. Naša religija je upravo protiv diskriminacije i mržnje i uči nas jedinstvu, ljubavi i miru", dodaje Kashish.

Nova džamija će imati mjesta za 1.000 ljudi i bit će otvorena za sve. Uključivat će i medresu ili vjersku školu, a zemljište na kojem će se graditi već je osigurano.

U Indoneziji je u februaru ove godine otvorena prva džamija koja prima transrodne osobe, ali je zbog prijetnji IDIL-a morala biti zatvorena.