Veliki jubilej
40

Decenija djelovanja: Predstavljena knjiga "3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu"

Klix.ba
Prvo izdanje knjige "3650 dana savremene arhitekture u Sarajevu" napokon je ugledalo svjetlost dana. Ova knjiga rekonstruiše evoluciju sadržaja i formata Dana arhitekture tokom prvih deset godina postojanja festivala.

Dani arhitekture su tokom deset godina prešli put od studentskog projekta do jednog od najznačajnijih događaja za savremenu arhitekturu Bosne i Hercegovine, ugostivši neka od najvećih svjetskih imena savremene arhitektonske scene i tako je ovaj festival postao prepoznatljiva tačka na mapi kulturnih događaja u regionu.

"Entuzijazam jedne generacije studenata arhitekture odigrao je presudnu ulogu u deset godina postojanja Dana arhitekture. Ogromna količina uložene energije i intenzivni zajednički rad, osnovni su razlozi zbog kojih su se Dani arhitekture dešavali iz godine u godinu. Tako ova knjiga predstavlja svojevrsni pregled jedne dekade uspješnog djelovanja", stoji u saopštenju.

U knjizi ćete se susresti s najzanimljivijim projektima, kako učesnika festivala, tako i tima Dana arhitekture i to u obliku kolaža autorskih tekstova, fotografija, dijagrama i crteža, koji predstavlja izbor iz sadržaja brojnih predavanja, izložbi i radionica iz svih izdanja Dana arhitekture.

"Stvarni broj dana trajanja Dana arhitekture samo je djelić onih 3650 dana iz njenog naslova, ali namjera je učiniti da svaki dan bude Dan arhitekture, te da kultura arhitekture postane sveprisutna", napisao je u predgovoru jedan od najuglednijih svjetskih kritičara za savremenu arhitekturu Hans Ibelings.

Knjigu možete pronaći u Buybook knjižari u Sarajevu, a bit će dostupna i u Hrvatskoj i Srbiji.