magazin
70

Crtanjem na kaktusu Palestinac oslikava patnju svog naroda

Klix.ba
Slikar iz Palestine Ahmad Muhammad Yasin, postao je poznat po tome što svoja umjetnička djela ne stvara na platnu, već na kaktusu. On u bašti pored svoje kuće slika scene patnje svog naroda na kaktusima određene starosti.

Prema njegovim riječima, na ovu ideju došao je prošle zime, kada je tražio originalan način da izrazi svoja osjećanja povodom problema koje ima Palestina.

Jedna od njegovih mnogobrojnih slika prikazuje ženu koja vrišti dok u jednoj ruci drži ključ, koji predstavlja pravo na povratak palestinskog naroda, a u drugoj ruci voće koje liči na kaktus, što simbolizira strpljenje koje je toj ženi bilo potrebno da prebrodi situaciju koja se dešava oko nje.

Ostale slike prikazuju djecu za koju se smatra da označavaju budućnost. Na jednoj je beba u naručju koja predstavlja kontinuitet otpora na teške trenutke tokom života, a drugo djelo je beba koju doji kaktus.

Vjeruje se da ova biljka, u Arabiji, "zemlji kaktusa", označava strpljenje, što je glavni razlog zašto je Ahmad odabrao baš ovo "platno".

Inače, proces slikanja počinje pažljivim čišćenjem kaktusovih bodlji mokrom krpom, nježno da biljku ne povrijedi, a nakon toga stvaranje djela može početi.