Saučesnik u nedjelima
1

Bivša partnerica seksualnog predatora Jeffreyja Epsteina osuđena na 20 godina zatvora

D. Be.
Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein
Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein
Ghislaine Maxwell osuđena je na 20 godina zatvora zbog pomaganja tadašnjem partneru, milijarderu i seksualnom predatoru Jeffreyju Epsteinu, u zlostavljanju mladih djevojaka.
Maxwell (60) je u decembru osuđen za regrutovanje i trgovinu četiri tinejdžerke da bi ih Epstein seksualno zlostavljao. Jedan od tužitelja je ispred suda rekao da bi Maxwell trebala ostati u zatvoru do kraja života.

Epstein se ubio u zatvorskoj ćeliji u New Yorku 2019. godine dok je čekao suđenje za trgovinu ljudima.

Zločini Ghislaine Maxwell dešavali su se više od jedne decenije, između 1994. i 2004. godine.

Prije izricanja presude Maxwell se izvinila žrtvama. Rekla je da se saosjeća s njima i da najviše u životu žali jer je upoznala Epsteina.

"Moja povezanost sa Epsteinom će me trajno koštati", rekla je ona, dodajući da se nada da će njena zatvorska kazna omogućiti žrtvama "mir i spokoj".

Podsjetimo, Epstein je i ranije optuživan i osuđivan za seksualno maltretiranje i zlostavljanje maloljetnica. Također, optuživan je i za navođenje maloljetnice na prostituciju. Čak 36 djevojčica svjedočilo je protiv njega, a odslužio je samo 13 mjeseci zatvora 2008. godine. Nova optužnica, prije ubistva, teretila ga je za vođenje trgovine seksualnim robljem.