Strahote požara
14

Bh. model Aida Đapo svjedočila apokaliptičnom nebu u Novom Zelandu

Dž. L.
Foto: Instagram Aida Đapo-Muharemović
Foto: Instagram Aida Đapo-Muharemović
Jedna od najljepših žena naše zemlje i svjetski poznati pin-up model Aida Ðapo-Muharemović proteklih dana zadesila se u Novom Zelandu čije nebo je obojeno u narandžasto usljed razarajućih požara u Australiji. Kako kaže, nikada u životu nije vidjela nešto takvo.

Kroz nekoliko fotografija i videosnimaka na Instagramu Ðapo-Muharemović prenijela je atmosferu iz novozelandskog grada Piha. Dok jugoistok Australije pogađaju užasavajući požari, do sada neviđeni u historiji, posljedice se osjete i do Novog Zelanda, na udaljenosti većoj od 2.000 kilometara.

"Naša planeta plače za našu pomoć. Nikada nisam iskusila nešto ovakvo u svom životu - apokaliptično nebo prekriveno narandžastom izmaglicom. Bila sam tu s mojim prijateljem i mislili smo da je kraj svijeta. Nebo u Aucklandu prekrile su jezive nijanse žute i narandžaste boje dok je ogromni sloj dima uslijed australskih požara ogrnuo dijelove Novog Zelanda. U jednom trenutku osjetila sam vrtoglavicu i probleme s vidom. Ovo apokaliptično nebo bilo je na udaljenosti od 2.200 kilometara od stvarnih požara u Australiji. Mogu samo zamisliti kako je tamo. Moje misli i molitve su uz Australce u ovo teško vrijeme. Naša planeta je rijetka, dragocjena i krhka. Na svima nama je da budemo plemeniti prema našoj majci prirodi, našoj jednoj i jedinoj planeti Zemlji", napisala je Ðapo-Muharemović.

Naša ljepotica jedna je od mnogih koji su putem društvenih mreža podijelili nevjerovatne prizore iz Novog Zelanda i Australije. Fotografije crvenog neba u australskim državama Novi Južni Wales i Victoria jučer su podigle zabrinutost stanovnika širom svijeta za stanje na jugoistoku Australije, naročito u vrijeme kada požari ne jenjavaju.

Australski vatrogasci i danas imaju pune ruke posla te nastavljaju borbu sa 146 aktivnih požara. Podsjećamo, požari su uzrokovani visokim temperaturama i jakim vjetrovima.