Na setu Penelopinog filma
0

Bahato obezbjeđenje nasrnulo na fotografe

Sarajevo-x.com
(Foto: Sarajevo-x.com)
Fotografe domaćih medija i nekoliko svjetskih agencija napali su u četvrtak radnici obezbjeđenja na snimanju filma "Venuto Al Mondo" u kojem glavnu ulogu tumači španska oskarovka Penelope Cruz.

Četvrti dan snimanja set je postavljen u avliji Kuršumli medrese u Sarajevu, a snimana je scena s kišom. Ispred Kuršumli medrese okupio se veliki broj znatiželjnika, turista među kojima najviše Španaca koji su bili oduševljeni kad su čuli da je tu Penelope, te fotografa koji su pokušavali uhvatiti koji kadar slavne glumice.

Obezbjeđenje koje za zadatak ima sprečavanje ulaska na set jedno vrijeme je korektno obezbjeđivalo lokaciju i nisu pokušavali otjerati fotografe koji su stajali na ulici s druge strane. Na prozore je postavljena improvizirana zaštita "sklepana" od najlona i drugog priručnog materijala. U jednom momentu, nakon što je neko od prolaznika pokušao mobitelom ili nekim manjim aparatom koristeći blic uslikati set, došao je jedan od članova obezbjeđenja i uz prijetnje fotografe pokušao otjerati s ulice.

Kako je ulica javni prostor, fotografi nisu htjeli da se pomaknu, pa je obezbjeđenje primijenilo fizičku silu odgurujući nekoliko fotografa, među kojima je bio i naš novinar kojeg su odgurali uz prijetnje upotrebom fizičke sile. Radnik obezbjeđenja krenuo je rukom prema foto-aparatu jednog od fotografa, ali se ovaj na vrijeme izmakao što se vidi na našoj fotografiji.

Većina fotografa i prethodnih dana je bez ometanja njihovog rada pratila snimanje, i poštivali su sve molbe i instrukcije drugih članova obezbjeđenja, a ako je išta narušilo tišinu u četvrtak to je upravo ponašanje nekoliko agresivnih članova obezbjeđenja. Na kraju se sve pretvorilo u smijuriju kada je došla i policija, ali na poziv fotografa kojem je obezbjeđenje otelo gajbu korištenu kao stalak posuđenu iz obližnjeg kafića.

Kako saznajemo, nervozu među ekipom filma najvjerovatnije je podigla i činjenica da se snimanje ne odvija planiranim tempom, i da su brojne planirane lokacije snimanja već preskočene. Prema informacijama do kojih smo došli prateći snimanje prethodnih dana, pogoršani su i odnosi između domaćih produkcijskih kuća i organizatora na terenu s jedne, i italijanskih producenata s druge strane.