magazin
234

Angelina Jolie postaje profesorica na Londonskoj školi ekonomije

Klix.ba
Angelina Jolie Pitt (Foto: EPA)
Angelina Jolie Pitt (Foto: EPA)
Slavna holivudska glumica i režiserka Angelina Jolie Pitt naći će se u sasvim drugačijoj ulozi - ulozi profesorice na fakultetu.

Oscarom nagrađena zvijezda i politička aktivistica predavat će kao profesorica na Londonskoj školi ekonomije (London School of Economics - LSE), jednom od najprestižnijih britanskih univerziteta.

Jolie Pitt će se pridružiti nekadašnjem britanskom ministru vanjskih poslova Williamu Hagueu kao predavačica na univerzitetskom Centru za žene, mir i sigurnosti.

Podsjetimo, Jolie Pitt je ambasadorica dobre volje UNHCR-a i snažna zagovornica prava izbjeglica i protivnica genitalne mutilacije žena i silovanja u ratovima.

"Ohrabrena sam formiranjem ovog master programa. Nadam se da će i druge akademske institucije slijediti ovaj primjer jer je ključan za širenje diskusije o unapređenju prava žena i kako bi došao kraj nekažnjavanju zločina koji nesrazmjerno pogađaju žene, kao što je seksualno nasilje u konfliktima", poručila je Jolie Pitt dodavši da se raduje predavanjima i dijeljenju svojih iskustava.