Demanti
0

AMUS: Sjednica Skupštine okončana je u skladu s pozitivnim zakonskim odredbama i aktima

E. Sk.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Skupština Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) prije dva dana održana je u Sarajevu. Nakon teksta koji je objavljen na našem portalu pod naslovom "Burna Skupština AMUS-a: Mnogi demonstrativno napustili zasjedanje, intervenisala i policija", reagirali su iz AMUS-a, poslavši demanti koji prenosimo u cjelosti.
"Sjednica Skupštine AMUS-a je 23.10.2019. godine okončana u potpunosti u skladu sa pozitivnim zakonskim odredbama i aktima AMUS-a, članovi AMUS-a iz svih dijelova Bosne i Hercegovine su usvojili sve potrebne dokumente za daljni neometan rad AMUS-a te su usvojili izmjene i dopune Statuta i izabrali nove članove upravljačkih organa. Nisu tačni navodi da pojedinim autorima nije dozvoljen ulaz, oni su po vlastitom izboru napustili salu u kojoj se održavala Skupština. No, i bez njihovog prisustva je postojao kvorum propisan Statutom Udruženja pa se sjednica Skupštine mogla nastaviti.

U cilju pripreme za diskusiju na Skupštini sve članice i članovi AMUS-a su ranije dobili materijale u kojima su pojašnjenje sve tačke dnevnog reda. Nakon objave materijala u AMUS-u je upriličena "Kafa u AMUS-u". Svi autori, članovi AMUS-a su pozvani da dođu u Stručnu službu na sastanak, uz kafu sa generalnom direktoricom na kojem bi dobili sva pojašnjenja, a koja se tiču predloženog dnevnog reda i materijala.

Dakle, svi koji su smatrali da postoji neka nepravilnost su imali priliku i prije održavanja Skupštine, a i na samoj sjednici Skupštine na jasan i decidan način ukazati na nepravilnosti ukoliko postoje. Niti jedan član prije Skupštine nije dostavio navedene primjedbe, a niti je na Skupštini bilo ko istakao neku nepravilnost kako to, neosnovano navodi grupa autora. Protiv ove grupe autora je podnijeta krivična prijava radi osnova sumnje da su neovlašteno izradili i koristili pečat AMUS-a s ciljem upisa u Ministarstvo pravde svojih upravljačkih pozicija u AMUS-u. Na svim kanalima komunikacije AMUS-a neposredno pred održavanje sjednice naglašeno je da zbog ograničenosti prostora i velikog odziva sjednici Skupštine mogu prisustvovati samo 984 autora koja su na spisku objavljenom na zvaničnoj web stranici AMUS-a.

Prema izmjenama i dopunama Statuta AMUS-a omogućava se da bilo koje lice koje ima pravo prisustvovati i/ili učestvovati u radu i/ili glasati na sjednici Skupštine Udruženja ima pravo da opunomoći bilo koje drugo fizičko lice da u njegovo ime i za njegov račun prisustvuje i/ili glasa na sjednici Skupštine Udruženja, ali ne i da učestvuje u radu Skupštine Udruženja. Prije nego je usvojena ova 7. tačka dnevnog reda opunomoćena lica bez obzira je li riječ o pravnicima, članovima porodice ili drugim zastupnicima nisu mogla prisustvovati sjednici Skupštine. Postavlja se pitanje kako uopšte neko ko sebi dozvoli ovakve radnje (sumnja da je neovlašteno izradio i koristio pečat AMUS-a) može govoriti o eventualnom prikrivanju nezakonitih radnji i AMUS-u.

Održana sjednica Skupštine će svojim radom doprinijeti budućem i daljnjem uspješnom radu i stabilnosti AMUS-a kao jedine kolektivne organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava na području Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju AMUS-a.