Pisao Vladi FBiH
8

Ahmed Imamović traži razrješenje Hadžihafizbegovića iz članstva Fondacije za kinematografiju

I. S.
Reditelj Ahmed Imamović (Foto: magazinplus.eu)
Reditelj Ahmed Imamović (Foto: magazinplus.eu)
Reditelj Ahmed Imamović je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uputio zahtjev za razrješenje Emira Hadžihafizbegovića s pozicije člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH.

Naveo je kako je pomenuti član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju imenovan na tu funkciju iako očigledno nije ispunjavao uslove za to, a naročito uslov koji zahtijeva da nije na funkciji u političkoj stranci. Napisao je i da je funkciju koju je obnašao u više navrata (zlo)uporabio kako bi sebi osigurao direktnu imovinsku korist. Kako tvrdi Imamović, Hadžihafizbegović je izradio izjave sadržaja za koji je znao da nije istinit te onda kod nadležnog organa ishodio i ovjeru izjave tako neistinitog sadržaja i njome se onda poslužio kao dokazom u pravnom prometu. Reditelj je sve dokumente poslao redakciji Klixa i priložene su u galeriji.

"Na vašu molbu da integralno objavite moj zahtjev premijeru Vlade FBiH gospodinu Fadilu Novaliću, bio bih neozbiljan kada ne bih dostavio i dokumente koji su mu prethodili. Svi oni dokazuju autentičnost i relevantan su dokazni materijal. Pravni put je nažalost dugotrajan, mukotrpan i iscrpljujući, ali je jedini pravi put. Mislim da nakon decenijskog postratnog terora političkih velmoža svi građani ove zemlje svojim upitima, zahtjevima i tužbama moraju zatrpati mnogobrojne institucije i ustanove istražne, policijske, sudske i one druge koje mi građani plaćamo, a koje su uspostavljene i obavezne da štite zakon i vladavinu prava. Zato želim da objavite sve dokumente koji dokazuju da neki pojedinci olako lažno pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću daju izjave kojima sebi omogućavaju pozicije s kojih mogu protupravno profitirati na račun građana i kontrolisati tokove našeg novca. Moj glas koji dugo godina dižem protiv monopolizacije u kulturi, a u ovom konkretnom slučaju je u početnoj fazi koja će se dalje nastaviti kroz istražne i sudske strukture, tako da na vaš upit o komentarima neću moći udovoljiti dok se ovaj, ali i mnogi drugi elementi ovog procesa pravno ne izvedu na čistac", izjavio je Imamović za Klix.

Ohrabrio je građane da iskoriste mogućnost slobode pristupa informacijama i počnu se boriti protiv svega što je nezakonito. Politički moćnici ne trebaju imati mogućnost da utječu na živote "običnih" ljudi.

"Ne postoji rasa, nacija, niti stranka koja je iznad glasa građana i njihovog prava na normalan život koji više neće krojiti odabrani iz različitih stranačkih elita. Niko ne smije da ugrožava vaše pravo na mir, slobodu govora, pravo na rad, mogućnost da svojoj djeci možete platiti sportsku aktivnost ili ih odvesti da vide Veneciju, Istanbul ili Beč. Pozivam sve građane u BiH da puste glas, da iskoriste slobodu pristupa informacijama da raskrinkavaju sve što se kosi sa zakonom. Slobodu nismo izborili ratom, jer evidentno je ne osjećamo i nemamo ni sad 26 godina poslije, moramo se za nju boriti svaki dan, moramo pustiti glas protiv svega što nas ugrožava. Počnimo čistiti svoje avlije, bili mi članovi partije, simpatizeri ili možda oni koji ne izlaze na izbore, krenimo od sebe i svog najbližeg okruženja", kazao je on.

Prema mišljenju reditelja, onaj ko se opredijeli boriti za pravdu ne treba se prikrivati. Strah treba potisnuti.

"P. S. Ukoliko se odlučite da prijavljujete neregularnosti, potpišite to pismo, tužbu, upit… svojim punim imenom i prezimenom, nemojte se bojati, jer svaka anonimnost je unaprijed izgubljena bitka", zaključio je Imamović.