magazin
644

3D hobotnica, ajkula i podzemni vodeni grad: Sarajevski umjetnici oslikali splitsku rivu

Piše: L. Č.
(Foto: Split 3d Street Art Festival)
Sarajevski umjetnici iz Beton festa trenutno borave u Splitu, gdje su u sklopu manifestacije pod nazivom Split 3D Street Art Festival oslikali splitsku rivu.

Sarajevski umjetnici su zajedno s pomoćnicima - učenicima i studentima likovne umjetnosti iz Splita kredama oslikali tri velike slike i još poneku manju na Rivi.

"Hobotnicu" je radio Kerim Mušanović, "3D ajkulu" Džejlana Karaman, Romano Kuduzović, Zlatko Šljivnjak i Kemal Konaković, a "Podzemni vodeni grad" Amer Sikira, Adis Zorlak, Sunita Fišić i Mersiha Džafić.

Split 3D Street Art Festival okuplja umjetnike koji iscrtavaju 3D slike na pločnicima širom grada. Ovaj način crtanja poznat je i pod nazivom "one point view" jer puni vizualni dojam se dobija samo iz određenog ugla gledanja. Nastao je iz tradicije "Madonara", crtača svetih slika u Italiji, najčešće madonne, pa od tuda i naziv. Bard ove modernije varijante crtača je Kurt Wenner.

"Beton fest okuplja entuzijaste i umjetnike koji već četiri godine organiziraju takmičarski tip ovakvog festivala. Zamolili smo ih da dođu, da uskoče na promociji 3D umjetnosti, jer smo nailazili na nerazumijevanje ljudi, što je normalno, budući da nitko nije bio siguran o čemu se tu zapravo radi. A radi se o velikim mogućnostima turističke i umjetničke promocije Splita, Dalmacije i Hrvatske", kazala je Zorica Bonaći iz agencije Sonas iz produkcije festivala.