magazin
5

100.000 dolara za informaciju o ukradenoj violini

FENA
Anonimni donator ponudio je u petak nagradu od 100.000 dolara za informaciju koja bi omogućila sigurno vraćanje Stradivarijeve violine vrijedne nekoliko miliona dolara, koja je ukradena violinisti Franku Almondu, objavio je Simfonijski orkestar Milwaukeeja.

Stradivarijevu 300 godina staru violinu ukrali su lopovi u ponedjeljak, ošamutivši Almonda električnim pištoljem nakon nastupa koji je održao u predgrađu Milwaukeeja.

"Nadamo se da će nagrada pomoći u vraćanju neprocjenjivog kulturnog blaga, kako bi u njemu još godinama mogla uživati kulturna zajednica Milwaukeeja i svijeta", izjavio je predsjednik i izvršni direktor orkestra Mark Niehaus, javljaju agencije.

Violina poznata kao "Lipinski Stradivarius" izrađena je 1715. godine, a prepoznatljiva je po jedinstvenim prugama na stražnjoj strani. Anonimni vlasnik posudio ju je Almondu na neodređeno vrijeme.

Ukradena violina jedna je od još postojećih 600 violina, viola i violončela koje je izradio čuveni talijanski graditelj violina i drugih gudačkih instrumenata Antonio Stradivari. Slična Stradivarijeva violina prodana je na jednoj dražbi u decembru za 2,3 miliona dolara.