Liječenje anksioznosti
92

Znate li kada je najbolje vrijeme za uzimanje antidepresiva

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Gotovo 30 posto odraslih ljudi će se suočiti s anksioznim poremećajem u nekom trenutku svog života, prema Američkom udruženju psihijatara.

Vrijeme uzimanja važno je za pojedine lijekove, a određeni lijekovi su dizajnirani da se uzimaju sa ili bez hrane. Naravno, važno je razgovarati sa svojim ljekarom o svemu ovome prije uzimanja bilo kakvih lijekova.

Klasa antidepresiva poznatih kao selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) djeluje tako što povećava količinu serotonina u vašem tijelu, prirodne supstance u mozgu koja pomaže u održavanju mentalne ravnoteže.

Opći cilj uzimanja ovih antidepresiva je da budete manje anksiozni, a lijek općenito dobro djeluje na ljude. SSRI poput escitaloprama održavaju hormon dobrog osjećaja serotonin da duže cirkulira u tijelu kako bi se poboljšalo raspoloženje.

Ovi antidepresivi su dizajnirani da se uzima jednom dnevno, a na vama je kada ga uzmete. Može se uzeti ujutru ili popodne", kaže Peter Martin, MD, profesor psihijatrije i bihejvioralnih nauka u Medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt.

Uzmite u obzir svoj način života kada odlučujete kada ćete uzeti ovaj lijek, kao i onoga čega ćete se zapravo držati. Važna stvar je da imate redovno doba dana da ga uzmete.

Imajte ovo na umu, međutim, sigurno ćete pratite kako antidepresiv utiče na vaš san. Stoga se predlaže da se lijek uzima ujutro kako ne bi negativno utjecao na san. Neki pacijenti mogu otkriti da ih lijek čini pospanim – u tom slučaju, mogu se uzimati uveče prije spavanja. Razlog je jednostavan, a krije se u vašoj biologiji odnosno kako na vas lično utiče serotonin.