lifestyle
0

Znaci nasilničke ljubavne veze

Sarajevo-x.com
Svaka veza ima svoje uspone i padove, ali ukoliko posljedice padova osjeća samo jedno od vas dvoje, onda se radi o nezdravoj vezi punoj nasilja. Ovo su samo neki primjeri nezdrave veze. Ukoliko prepoznate sebe u njima, možda je bolje da vezu okončate.

Naznake nezdrave veze bi vas trebale zabrinuti, ali umjesto da se fokusirate na pojedinačna djela, posmatrajte način ponašanja i da li se vaš partner uklapa u neki od tih šablona.

Zapamtite da su nasilnici često jako šarmantni sve dok se ne počnu ponašati nasilnički. Prema okolini ostaju i dalje jako ljubazni. Odnos se promijeni isključivo prema partneru.

To stvara mišljenje kod zlostavljanog partnera da nešto s njim nije uredu i da je sve njegova krivica te da možda i zaslužuje da ga se zlostavlja.

Najveće upozorenje je: Nasilnici se rijetko mijenjaju. Zato, ako je prije bio dio nasilne veze, bit će to i u vezi sa vama. Nemojte misliti da će biti drugačiji prema vama.

Druga moguća upozorenja: Ponižava vaše prijatelje i ne dozvoljava vam da se viđate sa njima. Nervira se zbog nebitnih stvari. Otvoreno ponižava vašu ulogu u vezi i životu uopće. Stalno se morate prilagođavati njegovom varljivom raspoloženju.

Neprestano vas kritikuje zbog vaše kilaže, frizure, odjeće itd. On donosi sve odlike u vašoj vezi, a vaše potrebe u potpunosti ignoriše.

Zapamtite da zlostavljanje ne mora biti fizičko. Psihičko maltretiranje ostavlja duboke ožiljke koji se rijetko mogu izliječiti.