lifestyle
44

Živite iza ekrana: Prestala objavljivati selfije da bi otkrila istinu o društvenim mrežama

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Onaj osjećaj kada nervozno čekate na 11. lajk na zadnji Instagram selfieje razlog zbog kojeg je fashion&beauty bloggerka Essena O'Neill odlučila da odustane od društvenih mreža prošle sedmice.

Nakon tri godine objavljivanja Youtube videa, fotografija na Instagramu i objava na Tumblru koje je gledalo 500.000 pratilaca, 18-godišnja Australijanka je izjavila da je shvatila kakav efekat svi ti lajkovi i klikovi imaju na nju i na korisnike na društvenim mrežama.

"Kultura i društvo stvaraju nesigurnost. Uradila sam sve što je u mojoj moći da bih dokazala svijetu da sam bitna", kaže Essena u video na njenoj novoj web stranici.

"Znate li kako je lijepo cijeli dan ne misliti o bilo kome ili šta neko drugi radi?" upitala je. "Bila sam tužna zbog brojki koje sam gledala na ekranu". Gotovo kroz suze, dodala je: "Čak i uz sve ove pratioce, ne znam šta je stvarno a šta ne."

Nakon što je obrisala račune na Snapchatu i Tumblru, O'Neill je pokrenula stranicu "Let's Be Game Changers" koja je posvećena ljudima koji žele da promijene društvo.

Uz to, editovala je naslove svih svojih fotogafija na Instagramu, one koje je ostavila nakon brisanja ostalih, i objasnila šta se tačno dešava tokom snimanja tih fotografija - osvježavajuća alternativa nebrojenim "savršenim" fotografijama koje možete vidjeti na internetu.

"Opsesivno sam pratila rast lajkova cijelu sedmicu, od prvog trenutka objave", napisala je u jednom od naslova.

"Jedini razlog zbog kojeg smo išli na plažu tog jutra bio je da snimimo ove bikinije jer mi je kompanija platila i naravno izgledala sam dobro prema trenutnim standardima društva... Snimili smo preko 50 fotografija dok nismo odabrali onu jednu za koju sam smatrala da će se ljudima svidjeti, pa sam onda ovaj jedan seflie editovala jako dugo u raznim aplikacijama".

O'Neill koristi internet da ohrabri druge da ostave svoje telefone i prestanu živjeti iza ekrana, pa bar i na sedam dana.

"Vidjela sam više, slušala više, imala sam više vremena" napisala je na svojoj web stranici o gašenju računa na društvenim mrežama."Shvatila sam da postajem sve kreativnija, osjećala sam manje stresa, bila sam sretnija i puna energije...ali najbitnije, osjećala sam više."

Planira da nastavi objavljivati videe na svojoj web stranici - u svakom od njih ohrabruje druge da naprave promjenu.

"Želim da kreiram platformu koja će raširiti poruku za nove generacije o svjesnom življenju, smanjenju kulture poznatih ljudi, promoviranju veganstva, ekološkom osvještenju, društvenim pitanjima, jednakosti polova itd.", kazala je Essena O'Neill.