Sjećanje na otpor
159

Zimski pohod: Planinari iz BiH, Srbije i Crne Gore kroz snijeg i led krenuli na Grebak

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Na put prema Grebku, planinskom prijevoju koji su stanovnici opkoljenog Goražda ratnih godina nazvali "Putem života" jutros je iz grada na Drini krenulo više od 60 članova Planinarskog kluba "Goražde-Maglić" koji je organizator zimskog pohoda.

Na pohodu koji traje dva dana priključili su im se brojni Goraždani koji na simboličan način žele obilježiti i Dan nezavisnosti BIH, ali i članovi planinarskih društava i klubova iz Sarajeva, "Zlatni ljiljan", "Prijatelji prirode", te planinari Vogošće, Zenice, zatim Novog Pazara, Sjenice i drugih gradova iz regije.

Jedan od učesnika zimskog pohoda, Fahrudin Hasović, kaže za Klix.ba da bez obzira na loše vrijeme i snijeg koji na pojedinim dionicama prelazi i 50 cm, a na Kacelju i oko 90, planinari ne posustaju, iako je riječ o višesatnom pješačenju u teškim uslovima.

Učesnici pohoda zaustavljaju se kako bi na trenutak predahnuli, ali i da bi na mjestima stradanja obilježenim spomen pločama, odali počast nevinim žrtvama.

Prepričavaju se događaji iz perioda kada je put spasa otkrio rahmetli Hasan Turčalo Brzi, koji je sa svojim saborcima spasio na hiljade života.

Naime, tokom ratnih godina od 1992. do 1994. godine put preko Grebka bio je jedini put za dostavljanje lijekova i hrane stanovništvu opkoljenog Goražda. Borci Armije RBiH uspjeli su osigurati "Put života" Goražde – Grebak – Igman – Trnovo – Pazarić uz pomoć jedinica Goražda i Prvog korpusa.

Prema procjenama, preko Grebka je prešlo oko 30.000 ljudi koji su našli spas u slobodnim teritorijama RBiH, ali i drugim zemljamaa Evrope.

"Neki su ovim putem izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina , uglavnom noću, pješačila desetinama kilometara, kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku, donijeli hranu i lijekove.To je trajalo mjesecima, po izuzetno teškim uslovima, a mnogi su, nažalost uslijed hladnoće, granatiranja i minskih polja, izgubili svoje živote. Mnogi civili su ubijeni iz zasjeda ili su život izgubili umirući od gladi, iscrpljenosti i hladnoće tako da je Grebak za nas simbol teškog vremena ali i borbe za opstanak", ističe Hasović.

Iz tih razloga goraždanski planinari organizacijom ovakvih pohoda, nastoje sačuvati od zaborava sve što je Grebak značio za opkoljeno Goražde.

"Zimski pohod traje dva dana jer je staza zahtjevna, na Grepku je susret sa planinarima iz Sarajeva, Zenice i Tuzle, a potom ćemo krenuti ka Rudoj glavi i tu je planiran program posvećen "Putu života". Sutra krećemo ka Brzači gdje ćemo našim gostima predstaviti i dio kulturno-historijskog naslijeđa kojim raspolažemo, a to je nekropola Goršić polje koja je na listi UNESCO-a", kaže za Klix.ba Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba "Goražde-Maglić".

Šovšić ističe da je sve više onih koji se uključuju u pohod iako se pješači oko šest sati, od Grepka do Rude Glave, te da je to najmanje što mogu učiniti da "Put života" ne bude zaboravljen.

"U ratu su civili iz Goražda prelazili 60 kilometara da bi se porodicama vratili s hranom koju su nosili na leđima. Prolazili su kroz zasjede, mnogi su ubijeni ili su ostali smrznuti", ističe Šovšić.

Mnogi učesnici pohoda uporedit će ovaj put sa Igmanskim maršom s tom razlikom da je Grebak, trajao danima, mjesecima i godinama.