Muškarci rasipni i zaboravni
0

Žene znaju bolje raspolagati novcem

Sarajevo-x.com
Muškarci često optužuju svoje supruge zbog toga što silne svote novca troše na nove cipele, torbice i krpice, međutim nedavno rađena studija je pokazala da žene ipak znaju bolje rasporediti novac nego muškarci.

Žene znaju pratiti koliko novca troše i mnogo rjeđe će im se desiti da zapadnu u dugove ili kredite. Muškarci, pak, su više skloni tome da zaborave platiti neki račun, te im se nerijetko dešava da zapadnu u velike dugove.

Studija u kojoj je učestvovalo 3.000 Britanaca pokazala je da muškarci u prosjeku imaju preko 2.300 eura duga na svojoj kartici, za razliku od žena koje imaju blizu 2.000 eura.

Inače, muškarci novac radije troše na elektronske uređaje nego na pokrivanje dugova.

"Godinama se vjerovalo da su žene rastrošne i da sav novac troše na odjeću. No, izgleda da baš ii nije tako, te da muškarci slabije upravljaju finansijama“, kazao je portparol kompanije Lovemoney koja je provela istraživanje.

Četvrtina anketiranih muškaraca je priznala da često kasni ili zaboravlja otplatiti dug na kreditnoj kartici, dok se takvo nešto dešava samo 17 posto ispitanica, prenio je Daily Telegraph.