Anketa u Velikoj Britaniji
0

Žene u PMS-u sklonije trošenju novca i piću

Sarajevo-x.com
Sudeći po novoj anketi u Velikoj Britaniji žene troše više novca u periodu PMS-a, nego što to inače čine, a isto tako su sklonije piću ili sredstvima za smirenje u istom periodu.

Desetak dana prije početka mjesečnog ciklusa žene su sklonije trošenju većih količina novca nego što troše ostalih dana u mjesecu.

Najlogičnije objašnjenje za ovu pojavu jeste neravnoteža hormona u predmenstrualnom periodu koja izaziva negativna osjećanja. Žene tad izlascima i kupovinom žele pobijediti nezadovoljstvo i stres.

U anketi su učestvovale 443 žene koje su rezimirale svoje mjesečne potrošačke navike, a nakon sabiranja dobijenih rezultata dokazano je da su 153 žene koje su patile od PMS-a imali manju kontrolu nad novcem.

'Trošenje novca na šoping i izlaske nekoliko dana prije menstruacije bilo je nepromišljeno, impulsivno. Žene svjesno i podsvjesno žele pobijediti loše emocije koje izazivaju hormonalne promjene i onda počnu nekontrolisano trošiti novac', izjavila je Karen Pine, profesorica s Univerziteta Hertford koja je vršila ovo istraživanje.

Predmenstrualni sindrom, poznatiji pod skraćenicom PMS, je ciklična pojava određenih smetnji, od glavobolje do emotivnih ili psiholoških problema koji se uglavnom javljaju u drugoj (lutealnoj) fazi menstrualnog ciklusa, većinom 5-10 dana prije menstruacije i nestaju s početkom menstruacijskog krvarenja. Najčešće se javlja u životnoj dobi između 30 - 40 godina, iako se može javiti i u vrijeme puberteta ili premenopauze. PMS pogađa od 65%-85% svih žena.

Simptomi su veoma različiti kako po vrsti tako i po intenzitetu tegoba, a zajednička karakteristika ovih simptoma je njihovo ciklično ponavljanje.

Isto tako, anketa je pokazala da u ovim danima žene češće posežu za pićem ili sredstvima za smirenje kako bi se lakše nosile s promjenama raspoloženja.

Istraživanje je predstavljeno na konferenciji psihologa iz udruženja British Psychological Society.