GuGu.ba
0

Žene u BiH preferiraju prirodan porođaj

Sarajevo-x.com
Prema rezultatima ankete koju je proveo portal GuGu.ba od 680 anketiranih na pitanje „Za koju vrstu poroda biste se odlučili?, njih čak 465 se izjasnilo za prirodan, 132 za carski rez, a 83 za prirodan porod sa epiduralnom anestezijom.

Tijelo žene tačno zna kako treba roditi. Sve što je potrebno jeste da uklonite prepreke, tako da tijelo može slobodno učiniti to što zna činiti, jer samo tijelo neće pokušati sabotirati porod, osim ako ga prepreke na to ne natjeraju, piše GuGu.ba.

No, ipak mnoge žene se odlučuju ili na carski rez ili na porod epiduralnom anestezijom.

Kada se inducira porod trudovi su ubrzani, mnogo intenzivniji, javljaju se jedan za drugim, bez perioda odmora. To može dovesti do bržeg poroda, ali takvi učestali trudovi iscrpiće maternicu i onemogućiti njeno djelotvorno stezanje. Možete se otvoriti do određene mjere i onda stati, a tada je neophodan carski rez, zbog čega je neophodna dovoljna količina lijeka da vam umanji bol, a dobivate količinu za odrasle, koja je prevelika za vaše dijete.

Djeca majki koje prime epiduralnu anesteziju imaju više nepravilnosti u funkcioniranju respiratornog sistema od ostale djece, takva djeca su nakon poroda letargična, spavaju više nego što je to normalno i duže vrijeme nakon poroda su nezainteresirana za dojenje.

Inače, u svijetu je sve popularniji porod na carski rez.

I u našem društvu i zdravstvu još uvijek postoje standardi i situacije u kojima se liječnici odlučuju za carski rez. Postoje i one situacije kada porodilje same insistiraju i traže carski rez, jer ih je strah poroda.

Mogući povodi za Carski rez, kao što piše GuGu.ba, su: nenapredovanje poroda, dakle ušće maternice se ne može potpuno otvoriti, bojazan da je djetetovo zdravlje u opasnosti, uglavnom da mu nedostaje kisika ili iz razloga da je posteljica prestala vršiti svoj posao ili zbog prignječenja pupčane vrpce, krivi stav djeteta, tj beba nije u poziciji u kojoj se može poroditi, nesrazmjer veličine djeteta i veličine majčine zdjelice, stanje majke, trudnički dijabetes, srčane bolesti, visok pritisak, višeplodna trudnoća, hitni slučajevi kao placenta previa, prerano ljuštenje posteljice itd.

Ipak, ostaje to da prirodni porod ženu čini mnogo snažnijom. Naime, žene koje je osnažio prirodni porođaj mogu ponekad uspješnije reagirati u teškim životnim situacijama. Zauzimat će jaču poziciju u društvu i lakše se nositi s pojavom diskriminacije u društvu.

Isto vrijedi za bebe. Tokom porođaja, prvi put u životu beba mora aktivno sudjelovati kako bi stigla s jednog mjesto na drugo. Mora tražiti optimalnu putanju izlaska, a to je vježba za njen mozak i otpornost. Porođaj je poput pripreme za život, piše GuGu.ba, a više o tome možete pročitati ovdje.