{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene ne mogu odoljeti čokoladi

8.12.2012. u 12:00
141
11
Žene ne mogu odoljeti čokoladi
141
Žene ne mogu odoljeti čokoladi
Mnoge žene tokom dijete izbjegavaju slatkiše, samo da bi nekoliko dana nakon toga popustile pod pritiskom i pojele cijelu čokoladu. Naučnici su željeli otkriti da li osjećaj krivice smanjuje njihovo uživanje tokom konzumiranja ovog slatkiša.
Ono što su naučnici sa Univerziteta Northwestern u Chicagu tokom istraživanja otkrili je to da žene ne mogu odoljeti čokoladi te da osjećaj krivice samo povećava njihovo uživanje tokom konzumiranja ovog slatkiša.

Kada osjećaju krivicu, žene se samo bolje pripremaju na veće uživanje u nečemu što smatraju zabranjenim. Tokom istraživanja, 40 žena je bilo podijeljeno u dvije grupe.

Jedna grupa je čitala časopise o zdravlju u kojima su sve osobe izgledale mršavo i zdravo. Druga grupa je gledala slike koje nisu bile povezane sa zdravljem. Svih 40 žena je dobilo po jednu čokoladu koju su morale pojesti. Nakon toga je svaka morala reči koliko zadovoljno se osjećala dok je jela tu čokoladu.

One žene koje su prije konzumiranja čokolade posmatrale fotografije povezane sa zdravljem su za 16 posto više uživale u čokoladi od žena u drugoj grupi.

Kako kaže Kelly Goldsmith, vođa istraživanja, osjećaj krivice zaista može povećati zadovoljstvo. Ona je upozorila da ovaj princip važi i za druga, mnogo štetnija, zadovoljstva među koje spadaju pušenje i konzumiranje alkohola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: