lifestyle
10

Žena željela spasiti mladunče foke, ali ga je zbog nemara ubila

Klix.ba
U namjeri da pomogne mladunčetu foke za koje je mislila da je napušteno, jedna žena ga je odlučila ponijeti sa sobom kući, ne sluteći da će time ugroziti njegovo zdravlje i time uzrokovati njegovu smrt.

Incident se dogodio u Westportu (Washington).

"Žena je mladunče stavila u ceker i odnijela ga sa sobom kući, misleći da je napušteno. Došavši kući shvatila je kako se zapravo ne zna brinuti o njemu", kaže za ABC News Michael Milstein iz vladine organizacije National Oceanic and Atmospheric Administration.

Žena je naknadno pozvala lokalni akvarij Westport Aquarium koji je preuzeo mladunče foke.

Međutim, životinja je bila u zabrinjavajućem zdravstvenom stanju, "ekstremno letargična" i morali su se eutanizirati.

Milstein je apelovao na ljude da ne uzimaju sa sobom mladunčad foke, budući da to u najvećem broju rezultira smrću životinje.

"Najbolja stvar koju ljudi mogu napraviti jeste da morske životinje ostave na miru, te se sklone od njih što je dalje moguće. Ometanje, maltretiranje ili pokušaj da se mladunčad morskih životinja ponese sa sobom je ilegalno budući da uzrokuje stres kod životinja, remeti njihovo prirodno ponašanje i dovodi do toga da odrasle foke napuste svoju mladunčad", pojasnio je Milstein.

Brojni stručnjaci za zaštitu životinja upozoravaju na to kako se divlje životinje s razlogom nazivaju divljim, budući da pripadaju prirodi i da čovjek svojim djelovanjem pa čak i u najboljoj namjeri može samo napraviti štetu.

Nedavno se na internetu pojavio i snimak na kojem jedna porodica u Rusiji snima kako hrani mladunčad medvjeda koja se pojavila na putu.

Snimak je izazvao veliku raspravu na Facebooku, a brojni korisnici ove društvene mreže su nastojali ukazati na to da je ovakvo ponašanje izuzetno štetno, budući da može dovesti do toga da medvjedica, nakon što su medvjedići imali kontakt s nekim, napusti svoju mladunčad.