lifestyle
0

Zemlja - divlja planeta nevjerovatnih ljepota

Klix.ba
Koliko zapravo poznajete planetu na kojoj živite? Njene najopasnije vulkane, zemljotrese? Gdje se nalazi najtoplije i najhladnije mjesto na Zemlji? Neke od odgovora možete naći ovdje.

1. Koje je najtoplije i najhladnije mejsto na Zemlji?

To bi bila El Azizia u Libiji, gdje je 13.9.1922. izmjerena temperatura od nevjerovatnih 57.8 Celzija! A mi smo mislili da je nama vruće... Najniža temperatura je izmjerena u Vostoku na Antartici i iznosi 89 Celzija ispod nule.

2. Šta trebate znati o vulkanima?

Naučnici pretpostavljaju da je više od tri četvrtine Zemljine površine vulkanskog porijekla. Da bi imali predstavu koliko vulkanskog pepela može dnevno pasti, navešćemo primjer Sv. Helene koja je pri 9.-satnoj aktivnosti izbacila čak 540 miliona tona pepela na površinu od 56 980 kilometara. Titulu najvećeg vulkana na Zemlji nosi vulkan Mauna Loa na Havajima. Uzdiže se čak 15.2 kilometra od svog podnožja. Vulkan Tambora u Indoneziji je u historiji poznat kao onaj koji je 1815. g. usmrtio najviše ljudi, čak 90 000, iako ih je većina umrla od izglednjelosti nakon erupcije koja je zagadila vodu i uništila sve usjeve.

3. Koje je najsuše područje na Zemlji?

To je mjesto pod imenom Arica, a nalazi se u Chileu, gdje godišnje padne samo 0.76 mm kiše. Pri toj količini, tebalo bi čitavo stoljeće da se vodom napuni jedna šoljica za kafu.

4. Koje je najveće i najdublje jezero na svijetu?

Ubjedljivo najveće jezero na Zemlji jeste Kaspijsko jezero, a nalazi se između jugoistočne Evrope i zapadne Azije. Najdublje jezero je jezero Baikal u Siberiji i duboko je 1.7 km. Jezero Baikal je staro 20 miliona godina i čini 20% svježe vode u tekućem obliku na Zemlji.

6. Koliko je stara Zemlja i hoće li naša planeta uvijek postojati?

Zemlja je stara više od 4.5 milijardi godina, a mlađa je od Sunca samo 10 miliona godina. Prema astronomima, Sunce će se za nekoliko milijardi godina toliko uvećati da će "progutati" Zemlju. Ako i budemo tada postojali, blizina Sunca će nas spržiti, a planeta će nestati. Ipak, naučnici tvrde da postoji šansa da će promjene mase Sunca uzrokovati da se Zemlja premjesti u dalju i pogodniju orbitu. Neke matematičke kalkulacije pokazuju da je teoretski moguće da će ljudi biti u mogućnosti izdejstvovati tako nešto prije nego bude prekasno.

Najduži vodopad na svijetu - Angel Falls, dug 979 metara