Pokus u SAD-u
1

Zika virus uspješno korišten za liječenje agresivnog raka mozga

Klix.ba
Štetni virus koji može uzrokovati oštećenje mozga kod beba mogao bi se koristiti za liječenje raka mozga kod odraslih osoba, tvrde američki naučnici.

Zika virus se do sad smatrao globalnom zdravstvenom prijetnjom, a ne lijekom. Posljednje istraživanje pokazuje da virus može selektivno zaraziti i ubiti kancerogene ćelije koje je teško ubiti na mozgu odraslih osoba.

Injekcije za Zika virusom davane su odraslim miševima koji su imali agresivne tumore i moždane ćelije su ostale netaknute. Sada se čeka na testiranje na ljudima, ali naučnici vjeruju kako bi se Zika virus mogao ubrizgati u mozak u isto vrijeme kada se radi operacija uklanjanja tumora koji ubija.

Ova metoda testirana je na ljudskim ćelijama u laboratoriji i bila je uspješna. Postoje različite vrsta raka mozga, a najčešći je glioblastoma koji je ujedno i najteži za liječenje. Brzo rastu i šire se mozgom zbog čega je teško vidjeti gdje se završava zaraženi dio, a gdje je zdravo tkivo. Radioterapija, kemoterapija i operacije nisu dovoljne za njegovo uklanjanje.

Ali, posljednje istraživanje na živim miševima i doniranom ljudskom tkivu mozga pokazala su da terapija Zika virusom može ubiti ćelije raka koje su otporne na sve dosadašnje tretmane i lijekove. Bitno je istaći da je, prema mišljenju naučnika, ova metoda bezopasna za ostatka mozga odraslog čovjeka.

Naučnici trenutno rade na modificiranju virusa kako bi bio prilagođeniji ljudima. Nadaju se da će testiranja na ljudima početi za 18 mjeseci.