Odluka vlade
661

Žene u Španiji će moći izostati do tri dana s posla ukoliko imaju bolan menstrualni ciklus

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ženama u Španiji će biti dozvoljeno da izostanu do tri dana s posla ukoliko imaju bolan menstrualni ciklus.

Očekuje se da će zakon biti usvojen naredne sedmice, što znači će Španija postati prva država u Evropi koja je ženama pružila ovakav vid podrške. Ranije su to uradili Japana, Južna Koreja, Indonezija i Zambija.

Špansko društvo za ginekologiju i opstetriciju je ranije utvrdilo da otprilike jedna trećina žena koje imaju menstruaciju pate od dismenoreje, odnosno bola u maternici. One se također susreću sa dijarejom i jakim glavoboljama.

Istraživanje humanitarne organizacije Bloody Good Period pokazalo je da 73 posto žena otežano rade tokom menstruacije.

"Ovakvi podaci su neprihvatljivi. Ljekari i ostatak društva bi se trebali više uključiti u rješavanje ovog problema. Kada se problem ne može medicinski riješiti, smatram da je razumno proglasiti ga privremenim invaliditetom. Dkakle, ako žena ima veoma bolnu menstruaciju, treba joj dozvoliti da ostane kod kuće", izjavila je španska državna sekretarka za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja Angela Rodriguez za El Periodico.

Učenicama u školama u Španiji će biti omogućeno besplatno korištenje higijenskih potrepština. Isto tako, PDV od prodaje uložaka i tampona bit će ukinut u supermarketima.