Pet kalorija u minuti
0

Žene u kupovini godišnje potroše 48.000 kalorija

Sarajevo-x.com
Savršen izgovor za dame koje vole kupovati sada je potreba da skinu suvišne kilograme, jer je nova studija otkrila da šetanje od jedne do druge prodavnice u potrazi za onim što im se sviđa sagori u prosjeku po 385 kalorija svake sedmice.

Žene u prosjeku pređu 247 kilometara godišnje u potrazi za sniženjima, piše NY Daily News.

Anketno ispitivanje preko 2.000 žena u Britaniji pokazalo je da se osjećaju iscrpljenije nakon jednog dana u kupovini nego nakon vježbanja u teretani.

Sedmično u prosjeku pređu 4,8 kilometara i provedu oko 2,5 sata tražeći idealne komade odjeće, obuće, kozmetike ili namirnice.

Muškarci, na drugoj strani, na istu aktivnost utroše u prosjeku 50 minuta i pređu 2,4 kilometra sedmično.

Svaki put kad krenu u shopping žene u prosjeku naprave 7.305 koraka, što je skoro tri četvrtine koraka dnevno predviđenih za zdrav život. Ako tome dodate težinu kesa koje nose - dobijate ekvivalent treniranju u teretani.

Izračunato je da tri sata provedena u kupovini mogu pomoći u sagorjevanju 495 kalorija koliko ima veliki hamburger. Dva sata u kupovini sagori 283 kalorije, koliko ima kafa s mlijekom.

Čak 45 posto anketiranih žena izjavilo je da ne pauziraju dok se potpuno ne iscrpe, a jedna odvojena studija utvrdila je da žene sagore oko pet kalorija u svakoj minuti kupovine, što je 48.000 kalorija godišnje.