Žene tokom menstruacije mogu imati probleme i sa zatvorom

Klix.ba
4.2.2019. u 14:12
14
21
Žene tokom menstruacije mogu imati probleme i sa zatvorom
14
Žene tokom menstruacije mogu imati probleme i sa zatvorom Ilustracija: Shutterstock
Tokom perioda žene mogu imati niz neugodnosti koje se razlikuju od osobe do osobe, a nisu direktno vezane za "ženske probleme". Osim grčeva i nadutosti, za vrijeme menstrualnog ciklusa može doći i do pojave zatvora.
Uobičajeno je da žene doživljavaju podnošljive probavne smetnje kada imaju menstruaciju, a ovo može uključivati ​​grčeve, nadutost, mučninu, dijareju ili konstipaciju.

Međutim, da li ste znali da neugodnosti u trbuhu koje možete iskusiti tokom menstruacije nemaju nikakve veze s vašim probavnim sistemom? Tokom menstrualnog ciklusa oslobađaju se hormoni koji mogu imati upalni efekt na vaše tijelo.

Prema dr. Donaldu Fordu, ljekaru porodične medicine, nagomilavanje hormona progesterona je najvjerovatniji uzrok zatvora neposredno prije, za vrijeme ili neposredno nakon menstrualnog krvarenja. Progesteron uzrokuje zadebljanje zidova maternice neposredno prije ovulacije, što može dovesti do zatvora nekoliko dana prije početka menstruacije.

Progesteron također uzrokuje sporije kretanje hrane kroz crijeva, što direktno dovodi do toga da se osjećate naduto, prenosi Health24.

No, žene trebaju biti spremne da se suoče s promjenama u crijevima tokom perioda i to je normalna pojava, ali kada stanje postane nepodnošljivo, morate se obratiti ljekaru. U međuvremenu, počnite piti više vode i povećajte unos vlakana tokom ciklusa, pokušajte eliminirati iz prehrane obrađene namirnice, alkohol i smanjite unos kofeina, možete uzeti nesteroidne antiinflamatorne lijekove, vježbajte i pokušajte koristiti laksative.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: