Osjećaju se bolje
58

Žene se kupaju u ledenoj vodi kako bi se izborile s napadima vrućine u menopauzi

Klix.ba
Foto: BBC
Foto: BBC
Skupina žena koje plivaju u hladnim vodama izjavile su da im to pomaže kod efekata menopauze, a neke su izjavile da im ovo kupanje na 6 stepeni Celzijusovih pomaže i u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Menopauza je prirodan događaj u životu svake žene, a predstavlja kraj fizioloških menstrualnh krvaranja, odnosno kraj reproduktivne dobi ženi. Simptomi mogu uključivati ​​noćno znojenje, navale vrućine, neraspoloženje ili tjeskobu i probleme s pamćenjem.

Seksualni život također može biti pogođen smanjenim seksualnim nagonom, suhoćom materice i nelagodom tokom seksa. Menopauza se obično javlja između 45 i 55 godina starosti, kada je ženska razina estrogena niža.

"Nisam ni primijetila da ulazim u menopauzu kada se to dogodili nekoliko godina prije. Pročitala sam nekoliko priča o ženama koje su u menopauzi postale anksiozne ili im je dijagnosticirana depresija. Nisam željala da mi se to dogodi, pa sam shvatila da moram učiniti nešto kako bih bila aktivna", rekla je jedna od plivačica Alison Owen.

Foto: BBC
Foto: BBC

Alison je prošlog ljeta napustila posao podučavanja kako bi se brinula o svojoj kćeri koja ima cerebralnu paralizu. Međutim, ubrzo je počela da ide na plivanje u ledenoj vodi.

Nakon što se počela kupati kod poluotoka u Gower u Swanseiju, Alison su kontaktirale druge žene koje su također željele sudjelovati.

"Početak je veoma uzbudljiv. Budi u vama dijete i podsjeća vas na ono što ste bili prije nego što ste imali djecu, prije nego ste počeli raditi, digli kredit", rekla je Alison.

Kazala je i kako potrebno ostati 91 sekundu u vodi kako bi se tijelo počelo prilagođavati.

Žene koje s njom plivaju toliko su oduševljeno prihvatile ovu ideju da su formirale improviziranu skupinu "The Gower Bluetits", izdanak sličnog plivačkog kluba u Pembrokeshireu.

Sada već dvadesetak žena pripada ovoj skupini.

"Prolazim kroz menopauzu. Osjećam da mi je mnogo lakše od kako sam počela da plivam. Ne znojim se više kao prije, a nivo moje anksiozni više nije tako veliki", rekla je plivačica Patricia Woodhouse.

Prema riječima profesora Mikea Tiptona rekao je da postoje mnogi benifiti od kupanja hladnom vodom. Ono oslobađa od stresa i osjećate se slobodnije.