Svaka osma žena oboli
37

Žene koje imaju sretan brak i prijatelje lakše prebole rak dojki

Klix.ba
Veća je mogućnost da će žene koje su u sretnom braku preboljeti ili lakše podnijeti karcinom dojke, nego one koje to nisu, pokazalo je istraživanje.

Bliskost s partnerom, prijateljem, majkom ili sestrom je ključna za svaku ženu koja boluje od ove opake bolesti, tvrdi se u istraživanju. Socijalna izoliranost doprinosi tome da žene koje boluju od raka imaju čak do 61 posto veću šansu da umru nego da se izliječe i to u roku od tri godine od dijagnosticiranja bolesti.

Naučnici vjeruju da je emocionalna podrška koju žene dobiju od partnera, prijatelja i rođaka ključna za žene koje se bore protiv raka dojke. Osim toga, ove osobe oboljelim ženama mogu pružiti i praktičnu pomoć, dovoljno je da im se nađu pri ruci pa makar to bilo i da im skuhaju ručak.

Američki naučnici ističu da ne mora nužno značiti da će veći broj prijatelja doprinijeti ozdravljenju ili lakšem podnošenju bolesti, u svemu tome je naravno bitan i kvalitet tih odnosa.

Ovakve tvrdnje naučnici iz jednog istraživačkog centra u Californiji temelje na istraživanju u kojem su učestvovale 2.264 žena, a koje su pitali o njihovom odnosu sa partnerima, prijateljima i rodbinom.

Naučnici su također otkrili da oboljelim ženama uveliko pomaže i ako su aktivne članice svoje društvene zajednice, ukoliko aktivno učestvuju u dešavanjima, primjera radi, svoje vjerske zajednice i slično.

Nažalost, jedna od osam žena tokom života će oboljeti od raka dojke, a ako poznajete jednu takvu budite joj podrška.