Zdravlje
14

Žene koje dugo sjede rizikuju da obole od dijabetesa

Sarajevo-x.com
Žene koje sjede više od sedam sati dnevno u većoj su opasnosti da dobiju dijabetes tip dva, rezultati su nove studije istraživača sa Univerziteta u Leicesteru.

Testovi krvi su pokazali da će aktivnije žene češće izbjeći opasnost da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koje su pasivne i uglavnom sjede ili leže.

Međutim, ista studija sugerira da kod muškaraca to nije slučaj. Tim sa Univerziteta Leicester je angažirao 5050 muškaraca i žena starijih od 59 godina za potrebe studije. Posmatrane su njihove navike, a zatim im je mjeren pritisak i rađeni nalazi krvne slike.

Žene su imale naviku da sjede između četiri i sedam sati, a muškarci između četiri i osam. Žene koje su najduže sjedile imale su najviši nivo inzulina, hormona koji regulira p šećer u krvi. Povišen nivo inzulina pokazuje da tijelo postaje otporno na hormon i da se dijabetes može razviti.

Žene koje su duže sjedile također su bile izložene opasnosti od povišenog nivoa leptina i adinopectina koji regulišu nivoe masnih naslaga, prenosi Newkarala. Aktivnosti se uvijek preporučuju svim ljudima, bez obzira na godište, jer aktivno tijelo uvijek ponovo aktivira sve odbrambene sisteme, dok tijelo koje se prestane boriti može samo sebi stvoriti neprijatelja, u ovom slučaju dijabetes tipa 2.