{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zemljotresi dugoročno ugrožavaju srce

F
29.12.2009. u 14:05
0
2
Zemljotresi dugoročno ugrožavaju srce
0
Zemljotresi dugoročno ugrožavaju srce
Osobe koje prežive teži zemljotres mogu još dugo poslije toga biti izloženije riziku od srčanog udara s fatalnim ishodom, utvrdili su japanski stručnjaci s Univerziteta Niigata u istoimenom gradu.
Dr. Kazutoshi Nakamura i njegov tim proučavali su kako je na srčano zdravlje preživjelih djelovao potres koji je oktobra 2004. pogodio oblast Niigata-Chuetsu, prenosi Reuters.

Ovaj potres nije izazvao mnogo ljudskih žrtava, ali je značajno oštetio infrastrukturu i domove u toj planinskoj regiji.

Godinu dana nakon potresa u privremenom smještaju je živjelo 9.000 ljudi, a nakon dvije godine 5.000. I nakon što su svi preživjeli napustili privremeni smještaj do decembra 2007., jedan broj ih se i dalje susretao s brojnim finansijskim i drugim teškoćama na putu obnavljanja normalnog života.

Japanski tim je utvrdio da je u pogođenom području postotak smrtnosti od srčanog udara u godinama nakon potresa povećan na 53,9 s ranijih 47,3 slučaja na 100.000 stanovnika.

Povećanje smrtnosti od infarkta je bilo otprilike jednako među ženama i među muškarcima i s godinama se nije smanjivalo, konstatirao je tim iz Niigate.

Komentirajući ove nalaze, dr. Andrew Steptoe s londonskoga Univerzitetskog koledža napominje da Japan ima najnižu smrtnost od akutnog srčanog udara u svijetu, tako da bi potres u nekoj drugoj zemlji vjerojatno rezultirao i većom naknadnom smrtnošću od infarkta.

Dr. Stoptoe ističe da oštećenje imovine, gubitak izvora prihoda, kašnjenje u gradnji novih domova, izmjena svakodnevnih navika i rastakanje društvenog kruga vjerojatno vodi u upornu tugu i nezadovoljstvo, što može povećati smrtnost od srčanog udara.

On naglašava da bi u današnje doba, obilježeno klimatskim promjenama, uraganima, poplavama, vrelim valovima i drugim prirodnim katastrofama u mnogim dijelovima svijeta, trebalo obratiti veću pozornost na njihove akutne, ali i dugoročne posljedice po kardiovaskularno zdravlje stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: