{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeleni čaj smanjuje učinak određenih lijekova

13.1.2014. u 21:45
0
19
Zeleni čaj smanjuje učinak određenih lijekova
0
Zeleni čaj smanjuje učinak određenih lijekova
Zeleni čaj je zdrav izbor mnogih ljudi sa visokim krvnim pritiskom. Ali, on zapravo može spriječiti učinak određenih lijekova.
Naime, nova je studija pokazala kako su lijekovi za smanjenje krvnog pritiska manje učinkoviti ukoliko uz njih konzumirate zeleni čaj. Istraživači su upozorili na to ističući kako zeleni čaj također može reducirati učinak i nekih drugih lijekova, prenosi Daily Mail.

Upozorenje je posebno bitno za pacijente koji pate od povišenog krvnog pritiska, te nastoje uzimati zeleni čaj umjesto kafe kako bi smanjili unos kofeina u organizam. Uz to, mnogi od njih imaju saznanja da zeleni čaj snižava krvni pritisak.

Japanski istraživači su mjerili krvni pritisak deset zdravih muškaraca i žena nakon uzimanja lijekova. Oni su dobili lijek dva puta, sa zelenim čajem i sa vodom, te je ustanovljeno da zeleni čaj umanjuje učinak lijekova za čak tri četvrtine.

Također, istraživanje je pokazalo da ovaj čaj sličan učinak ima i na lijekove protiv angine i nepravilnih otkucaja srca, te za sprečavanje migrene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: